H Nestle Hellas εξαγοράζει τη ΔΕΛΤΑ Παγωτού έναντι 240 εκατ. ευρώ

H Nestle Hellas εξαγοράζει τη ΔΕΛΤΑ Παγωτού έναντι 240 εκατ. ευρώ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυροποιεί περαιτέρω τη θέση της στην ελληνική αγορά η πολυεθνική Nestle, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων. Δεκαοκτώ χρόνια μετά την απόκτηση της βιομηχανίας Λουμίδης, η Nestle Hellas εξαγοράζει τη ΔΕΛΤΑ Παγωτού έναντι τιμήματος 240 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Nestle Hellas εξαγοράζει το σύνολο της συμμετοχής της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών στην εταιρεία ΔΕΛΤΑ Παγωτού που σήμερα ανέρχεται στο 96,53% του μετοχικού της κεφαλαίου. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του 2006, η Nestle Hellas θα απευθύνει υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση για την αγορά όλων των υπολοίπων μετοχών της ΔΕΛΤΑ ΠΑΓΩΤΟΥ που ανήκουν στη διασπορά. Το τίμημα συνολικής επιχειρησιακής αξίας ύψους 240 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει και το σύνολο του δανεισμού, ήτοι 109 εκατ. ευρώ. Η τελική τιμή ανά μετοχή θα διαμορφωθεί από την αφαίρεση του συνολικού δανεισμού από την επιχειρησιακή αξία κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της συναλλαγής και υπολογίζεται σε 6,22 ευρώ ανά μετοχή. Με τη συναλλαγή αυτή η ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών ρευστοποιεί αξία και αποκτά κεφάλαια που θα αξιοποιηθούν σε επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη νέα ενοποιημένη της πορεία.

Ηγετική θέση στα Βαλκάνια

Η ΔΕΛΤΑ Παγωτού διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο της στα Βαλκάνια, δραστηριοποιούμενη (εκτός Ελλάδος) σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία-Μαυροβούνιο, FYROM και Βοσνία. Σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών της ανέρχεται σε 123 εκατ. ευρώ, τα κέρδη ebitda σε 20,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας σε 1,4 εκατ. ευρώ. O πρόεδρος και δευθύνων σύμβουλος της Nestle Hellas, κ. Ευ. Καλούσης, χαρακτηρίζει την εξαγορά της ΔΕΛΤΑ Παγωτού σημαντική επένδυση, που ταυτόχρονα δείχνει και το βαθμό εμπιστοσύνης της πολυεθνικής στην ελληνική οικονομία. H απόφαση δε, να επεκταθεί και παραγωγικά στον τομέα αυτό, εντάσσεται στην παγκόσμια στρατηγική της Nestle που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο παγωτό, όπου κατέχει ηγετική θέση διεθνώς. O κ. Καλούσης εκτιμά ότι η Nestle Hellas μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τη ΔΕΛΤΑ Παγωτού μέσω και της ενίσχυσης των εξαγωγικών επιδόσεών της λόγω του ευρύτατου δικτύου που διαθέτει η πολυεθνική εταιρεία. Τουλάχιστον για το 2006 δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο προφίλ και στην πολιτική της ΔΕΛΤΑ Παγωτού, καθώς το πλάνο δράσης για την επόμενη χρονιά έχει ήδη καταρτισθεί.

Η Nestle Hellas, με κύκλο εργασιών για το 2004 ύψους 350 εκατ. ευρώ, διαθέτει 4 εργοστάσια στην Ελλάδα, απασχολώντας 740 εργαζομένους. Ανήκει στο γκρουπ της ελβετικής Nestle, η οποία είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, με κύκλο εργασιών 87 δισ. ελβετικών φράγκων και με 500 εργοστάσια παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή