Ανθεκτικός και με ραγδαία ανάπτυξη ο τουρισμός

Ανθεκτικός και με ραγδαία ανάπτυξη ο τουρισμός

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ είναι τα κύρια συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού σε 174 χώρες για τις ταξιδιωτικές τάσεις, διεθνώς, τα επόμενα χρόνια κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκόσμιου Τουριστικού Φόρουμ το οποίο διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ παρουσιάστηκαν, παρουσία της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, τα πρώτα συμπεράσματα της σχετικής έρευνας από τον ερευνητή Eulogio Bordas της ισπανικής εταιρείας THR, η οποία, επισήμως, και στο σύνολό της θα δημοσιοποιηθεί από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού στις 6 Μαρτίου. Οπως τονίσθηκε ο τουρισμός είναι ένας από τους, πλέον, ανθεκτικούς κλάδους της οικονομίας σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επενδυτών και αντιστοιχεί στο 10,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. H ασφάλεια αποτελεί, ίσως, ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για έναν προορισμό προκειμένου να αναπτυχθεί τουριστικά.

Τα 8 συμπεράσματα, όπως δημοσιοποιήθηκαν σε σύνολο 18 που εξάγονται στην έρευνα από τον κ. Bordas, έχουν ως εξής:

1. O τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται ότι τα έσοδα του τουρισμού στην επόμενη 15ετία θα πενταπλασιασθούν.

2. Θα συνεχισθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η τάση συγκέντρωσης των μεγάλων τουριστικών οργανισμών με συγχωνεύσεις και απρόβλεπτες συμμαχίες, αλλάζοντας συνεχώς το επιχειρηματικό τοπίο.

3. Θα ενταθεί το φαινόμενο δημιουργίας τουριστικών επιχειρηματικών αλυσίδων υψηλής ποιότητας.

4. Θα αναπτυχθούν μικρές εταιρείες διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες θα προβάλλουν τα πλεονεκτήματα των τουριστικών προορισμών.

5. Θα αναπτυχθούν, ακόμη, περισσότερο τα σήματα ποιότητας που χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την τουριστική ταυτότητα του, εκάστοτε, προορισμού. Ηδη, στη Γερμανία υπάρχουν, περίπου, 30 σήματα ποιότητας, ενώ άλλα 20 στην Ισπανία.

6. Το παράδειγμα των Καναρίων Νησιών, που προβάλλονται συνολικά ως ένα πρότυπο σύμπλεγμα νησιών για τουρισμό, θα παρουσιασθεί και σε άλλες νησιωτικές περιοχές.

7. Θα εμφανισθεί ένα νέο σύστημα πωλήσεων το οποίο μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αντικαταστήσει τη σημερινή μορφή λειτουργίας των ταξιδιωτικών οργανισμών.

8. Οι προορισμοί θα πρέπει να προσαρμοσθούν στην τάση, τα επόμενα χρόνια, για είσοδο στην «εποχή των συναισθημάτων», η οποία μαζί με τις εμπειρίες δημιουργεί την «κοινωνία των ονείρων» όπου η αξία είναι η εμπειρία που ποτέ δεν ξεχνούν οι τουρίστες.

Εύσημα για την Ελλάδα

Ειδική αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια του Φόρουμ στους τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει πετύχει ο ελληνικός τουρισμός την τελευταία διετία, ενώ τονίσθηκαν και τα προβλήματα που μένει να λυθούν προκειμένου να επιτευχθούν ακόμη υψηλότεροι ρυθμοί. Ως μεγαλύτερα προβλήματα αναφέρθηκαν η γραφειοκρατία, οι υποδομές στα περιφερειακά αεροδρόμια με δεδομένο ότι το 85% των ξένων τουριστών που έρχεται στη χώρα μας χρησιμοποιεί αεροπλάνο, το θέμα της μείωσης του κόστους των πτήσεων και η έλλειψη ικανοποιητικών εσωτερικών μεταφορικών συνδέσεων μεταξύ των ελληνικών τουριστικών προορισμών. Ειδική μνεία έγινε στο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές στη χώρα μας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται για την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων. Ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου προτάθηκε η λειτουργία One Stop Shop.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Bordas είχε κληθεί πριν από λίγα χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει την τουριστική προβολή της Ευρώπης στις ΗΠΑ ως μέρος της ενδυνάμωσης της διπλωματίας και της πολιτικής για αλλαγή της εικόνας του Αμερικανού, που «έβλεπε» την Ευρώπη ως «εχθρική» προς την Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή