Μνημόνιο προώθησης ίσων ευκαιριών και βραβείο ισότητας για τις επιχειρήσεις

Μνημόνιο προώθησης ίσων ευκαιριών και βραβείο ισότητας για τις επιχειρήσεις

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, συνεπές στις προθέσεις του όπως τις δήλωσε δημοσίως ο πρόεδρός του κ. Νίκος Αναλυτής στις 15 Νοέμβριου 2005, με την ευκαιρία της Εκδοσης του πρώτου Οδηγού Καλών Πρακτικών -ότι δηλαδή «αυτό είναι μόνο η αρχή» και ότι θα προχωρήσει στον εμπλουτισμό του, εντοπίζοντας και προωθώντας καλές πρακτικές και σε άλλους τομείς της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των 82 επιχειρήσεων-μελών του- υπέγραψε, την περασμένη Τετάρτη 22 Φεβρουάριου 2006, Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ) με κοινό Πλαίσιο Δράσης τριετούς διάρκειας.

Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού

Αμεσος σκοπός του Μνημονίου είναι να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τις επιχειρήσεις, ώστε να υιοθετήσουν και να εφαρμόζουν πολιτικές, δράσεις και μέτρα που προωθούν και εξασφαλίζουν τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών στον εργασιακό χώρο τους. Κατά την άποψή μας, το Μνημόνιο είναι μια ιδιαίτερα θετική δράση και σημαίνει αναγνώριση της ελληνικής πραγματικότητας: ότι οι de facto διακρίσεις που υφίστανται (μειωμένη συμμετοχή στην απασχόληση, αυξημένη συμμετοχή στην ανεργία, διαφορά στις αμοιβές, στις ευκαιρίες εξέλιξης, επαγγελματικός διαχωρισμός, ελλιπής κατάρτιση κ.ά.) έχουν επιπτώσεις που άναψαν το «κόκκινο» για την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας εξ αιτίας της μη αποτελεσματικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Στο Πλαίσιο Δράσης που συμφώνησαν οι δύο συμβαλλόμενοι φορείς προβλέπεται οι επιχειρήσεις να συμπεριλαμβάνουν στους Κοινωνικούς Απολογισμούς τους και τα δεδομένα τους με βάση το φύλο. Προβλέπεται επίσης να δίδονται αναλυτικά τόσο η μέτρηση των αποτελεσμάτων όπως και οι μέθοδοι αξιολόγησης των καλών πρακτικών που εφαρμόζουν για την προώθηση ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στις ειδικές προβλέψεις περιλαμβάνεται επίσης και η οργάνωση προγραμμάτων επανένταξης στην επιχείρηση της εργαζόμενης γυναίκας, ύστερα από μακρά απουσία της, όπως και η ενθάρρυνση της χρήσης της γονικής αδείας ανατροφής και από τον επίσης εργαζόμενο πατέρα. Η ΓΓΙ -με πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε η σημαντική αυτή συνεργασία- προτίθεται να απονέμει ετησίως «Βραβείο Ισότητας» στην επιχείρηση που θα έχει διακριθεί για τις θετικές δράσεις της στον τομέα της ισότητας. Τα κριτήρια για την απονομή του θα συνδιαμορφωθούν σε συνεργασία με το Δίκτυο ΕΚΕ.

Ποιοι ξεχώρισαν

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα γραφεία του ΣΕΒ, για την υπογραφή του Μνημονίου, δύο σημαντικά μέλη του Δικτύου παρουσίασαν τις καλές πρακτικές τους στον τομέα της ισότητας. Κατ’ αρχήν η BP Hellas A.E. παρουσίασε το παγκόσμιο πρόγραμμα που εφαρμόζει η μεγάλη αυτή εταιρεία για την Ισότητα και τη Διαφορετικότητα και για το οποίο ήταν μία από τρεις εταιρείες που βραβεύθηκαν εφέτος παγκοσμίως από τον έγκυρο διεθνή οργανισμό Catalyst με έδρα τις ΗΠΑ. Επίσης, η Εμπορική Τράπεζα επελέγη να συμμετέχει στον δείκτη ETHIBEL Sustainability Ιndex, επειδή, μεταξύ άλλων, στον τομέα των ίσων ευκαιριών η πολιτική που εφαρμόζει είναι υποδειγματική στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Επίσης, σύμφωνα με την αξιολόγηση που διενήργησε ο SAM Research (2005) για λογαριασμό του Dow Jones Sustainability Index, η Εμπορική έλαβε υψηλή βαθμολογία στον τομέα της ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού στην τραπεζική αγορά παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή