Αράπογλου: Δεν ανήκει στο Δημόσιο η Εθνική Τράπεζα

Αράπογλου: Δεν ανήκει στο Δημόσιο η Εθνική Τράπεζα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Εθνική Τράπεζα δεν υπάγεται στον δημόσιο τομέα και η δραστηριότητά της δεν άπτεται του κυβερνητικού έργου. Υπόκειται μόνον στον έλεγχο των μετόχων της και των αρμόδιων εποπτικών αρχών». Με αυτήν την αναφορά, σε επιστολή προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ.Τ. Αράπογλου απέρριψε χθες το αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει στην Επιτροπή, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για την εξαγορά της τουρκικής Finansbank. Εξηγώντας τη στάση του, επεσήμανε ότι τυχόν προσέλευσή του στη Βουλή θα συνιστούσε «παραβίαση των υποχρεώσεων προς τους μετόχους και πληροφόρηση επί εταιρικών θεμάτων εκτός γενικής συνέλευσης».

Η επιστολή Αράπογλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παριστάμενων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα από τις 13 Απριλίου. Εκαναν λόγο για πρωτοφανή στάση και περιφρόνηση του Κοινοβουλίου, ενώ επεσήμαναν ότι η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να καλεί οιονδήποτε και όχι μόνον στελέχη των ΔΕΚΟ. Ο προεδρεύων την Επιτροπή Θεοδ. Σκρέκας ανταπάντησε ότι είναι επιλογή του αποδέκτη της πρόσκλησης να την αποδεχθεί, ενώ ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας, αρκέστηκε να σημειώσει ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο επί της επιστολής, αλλά «σημείωσε με ακρίβεια την όλη συζήτηση».

Το έδαφος για την αντιπαράθεση περί την Εθνική Τράπεζα είχαν καλλιεργήσει, νωρίτερα, οι γεμάτες επιφυλάξεις θέσεις του προέδρου του ΣΜΕΧΑ κ.Αλ. Μωραϊτάκη για το τουρκικό εγχείρημα της ΕΤΕ. Κατά την ακρόαση των φορέων για το νομοσχέδιο σχετικά με τις δημόσιες προτάσεις, ο κ. Μωραϊτάκης χαρακτήρισε ως επικίνδυνη την τοποθέτηση της Εθνικής στην τουρκική τράπεζα, καθώς όπως επεσήμανε θα κοστίσει περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που τα ίδια κεφάλαια της ΕΤΕ ανέρχονται σε 4,4 εκατομμύρια. Παράλληλα, εξέφρασε φόβους για ενδεχόμενους πολιτικούς κινδύνους από απόσυρση πελατών της τουρκικής τράπεζας όταν αυτή περάσει σε ελληνικά χέρια. Υποστήριξε, τέλος, ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με έκπτωση περί το 15% επί της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής, ενώ αναγνώρισε ότι η Εθνική δεν είναι κρατική τράπεζα («το 45% του μερίσματος πηγαίνει στο εξωτερικό») αν και «στην πράξη έχει προνομιακή μεταχείριση αφού τα ταμεία βάζουν εκεί τα χρήματά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή