Αισιοδοξία για προσλήψεις σε δυναμικούς τομείς

Αισιοδοξία για προσλήψεις σε δυναμικούς τομείς

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέχεια ενός πολύ δύσκολου μεταολυμπιακού έτους, σε ό,τι αφορά την αγορά στελεχών, οι πρώτοι μήνες του 2006 μεταφέρουν μηνύματα ελπίδας. Η στασιμότητα που χαρακτήρισε το 2005 συνολικά φαίνεται ότι έχει δώσει τη θέση της στην κινητικότητα, καθώς τόσο τα στελέχη όσο όμως και οι εργοδότες δείχνουν να συνειδητοποιούν ότι οι συνθήκες της αγοράς υπαγορεύουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και από τις δύο πλευρές. Καθώς εντείνεται η «μάχη για τα ταλέντα», καθίσταται προφανές ότι οι μεν επιχειρήσεις διέρχονται μια φάση ορθολογικοποίησης των εργασιών τους, τα δε στελέχη έρχονται αντιμέτωπα με αυστηρότερες διαδικασίες προσλήψεων αλλά και αυξημένες απαιτήσεις.

Παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση οι ρυθμοί ανάπτυξης όσον αφορά την απασχόληση κρίνονται από κάποιους ως υποτονικοί, στη βάση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι οικονομικοί κλάδοι, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα πράγματα σημειώνουν στην «Κ» ότι υπάρχουν χώροι που αναπτύσσουν σήμερα αξιοσημείωτη δυναμική από πλευράς αναζήτησης στελεχών και διενέργειας προσλήψεων. Πιο συγκεκριμένα, ο τραπεζικός και ο ευρύτερος χρηματοοικονομικός κλάδος παρουσιάζει έντονη κινητικότητα, ενώ, παράλληλα, ο κλάδος της ενέργειας, ειδικότερα στη βάση των επενδύσεων που υλοποιούνται σε συνεργασία με χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, προβλέπεται ότι θα προσφέρει εύφορο έδαφος για την απορρόφηση ατόμων με τις ανάλογες δεξιότητες. Ανάλογες τάσεις καταγράφονται σήμερα στον κλάδο των εταιρειών τεχνολογίας καθώς επίσης και των βιομηχανικών επιχειρήσεων που βασίζονται σε αυτήν, αλλά και στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών.

Πτωτικά οι κατασκευές

Σύμφωνα με την πρόεδρο και δ/νουσα σύμβουλο της εταιρείας executive search Horton International Hellas, κ. Αλίκη Ζαμπέλη, αντίρροπες δυνάμεις στην τάση που καταγράφουν οι προαναφερθέντες κλάδοι ασκούν αυτή τη στιγμή κυριότερα ο κλάδος των κατασκευών και δομικών προϊόντων, οι οποίοι μάλλον εξάντλησαν τη δυναμική τους το προηγούμενο έτος. «Το στοιχείο αυτό είναι πραγματικά λυπηρό, γιατί ειδικά ο κατασκευαστικός κλάδος θα μπορούσε να απορροφήσει σημαντική μερίδα ανθρώπων οι οποίοι σήμερα βρίσκονται άνεργοι. Εντούτοις, οι κακές συνθήκες που επικράτησαν το 2005 -έτος κατά το οποίο η ζήτηση στελεχών συνολικά παρουσίασε πτώση της τάξης του 15%- ευτυχώς δεν επαληθεύονται στον ίδιο βαθμό κατά το πρώτο τετράμηνο του 2006, διάστημα για το οποίο τα μηνύματα που έρχονται και από το εξωτερικό είναι θετικά».

Για την πρόεδρο και δ/νουσα σύμβουλο της Manpower στην Ελλάδα, κ. Βενετία Κουσία, οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν εισέλθει σε φάση ορθολογικοποίησης των εργασιών τους και δείχνουν να επαναξιολογούν τα δεδομένα. «Ο παράγων άνθρωπος ήταν για πολύ καιρό παραγνωρισμένος. Σήμερα όμως, αφού εξάντλησαν τα περιθώρια από την άποψη της ακραίας περικοπής κόστους, οι επιχειρήσεις στρέφονται ξανά στα στελέχη τους, αναγνωρίζοντας ότι αυτά αποτελούν την πηγή του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος». Στη βάση αυτού του επιχειρήματος, η κ. Κουσία υπογραμμίζει ότι οι προοπτικές των προσλήψεων στην Ελλάδα τους αμέσως επόμενους μήνες είναι θετικές και προβλέπει ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις προσλήψεις μέσω εταιρειών αναζήτησης στελεχών. Για την κ. Κουσία, η προοπτική των προσλήψεων στην Ελλάδα ακολουθεί μόνο σε έναν βαθμό τις τάσεις διεθνώς, καθώς οι συνθήκες στη χώρα μας διαφοροποιούνται σε σημαντικό βαθμό. Ωστόσο, η ανάθεση της στελέχωσης σημαντικών θέσεων σε επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στην αναζήτηση και τοποθέτηση στελεχών προκύπτει ως κεντρική τάση τα επόμενα χρόνια, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην εγχώρια αγορά.

Ικανοποίηση εργασίας

Πάντως, ακόμη ένα στοιχείο που αναδεικνύεται ως κεντρική παράμετρος τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως είναι η μεγιστοποίηση της σημασίας του παράγοντος «ικανοποίηση από την εργασία» (job satisfaction). Οπως σημειώνει η κ. Κουσία, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και τα υποψήφια στελέχη ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για την αποκόμιση της μέγιστης ικανοποίησης από την εργασία τους, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τη διάσταση της ισορροπίας προσωπικής ζωής/εργασίας. «Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να ενδιαφέρει και τους εργοδότες καθώς αλλάζει τα δεδομένα, σε έναν βαθμό και υπαγορεύει διαφορετική αντιμετώπιση του ανθρώπινου δυναμικού», τονίζει η κ. Κουσία, επισημαίνοντας ότι σε περιόδους που είναι ανάγκη οι επιχειρήσεις να καταστούν πιο παραγωγικές, είναι φυσιολογικό να στρέφονται στον παράγοντα άνθρωπο. Την ίδια άποψη συμμερίζεται από την πλευρά της και η κ. Γεωργία Καρτσάνη, δ/νουσα σύμβουλος της εταιρείας executive search Stanton Chase στην Ελλάδα. Οπως επισημαίνει, τρεις είναι οι βασικές τάσεις που ωθούν στην παρούσα φάση την αγορά στελεχών. «Πρόκειται για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, την παγκοσμιοποίηση που θέτει νέους κανόνες στο επιχειρείν, αλλά και την ολοκλήρωση των προσπαθειών αναδιάρθρωσης αρκετών επιχειρήσεων. Ολες αυτές οι εξελίξεις έχουν κεντρική συνέπεια την αναζήτηση ατόμων ικανών να χειριστούν τις νέες προκλήσεις».

Ωστόσο, η κ. Καρτσάνη υπογραμμίζει πως οι ευκαιρίες είναι πολλαπλές μεν, για μια νέα γενιά στελεχών δε. «Το προφίλ του υποψηφίου στελέχους είναι σήμερα αρκετά διαφορετικό συγκριτικά με παλαιότερα. Αναζητούνται άτομα περισσότερο εξωστρεφή, ικανά να αντεπεξέλθουν σε πολύπλοκα συστήματα οργάνωσης, αλλά και διαθέσιμα να μετακινηθούν εφόσον απαιτείται. Με λίγα λόγια, η ευελιξία αποτελεί τη λέξη-κλειδί, για την ικανότητα των στελεχών να αντεπεξέρχονται στις νέες προκλήσεις, προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και δη τις ελληνικές, οι οποίες εκδηλώνουν σημαντική δυναμική στις χώρες των Βαλκανίων και της Μ.Ανατολής». Σύμφωνα με την κ. Καρτσάνη, η ικανοποίηση από την εργασία αποκτά ειδική βαρύτητα στην εξίσωση «εργασία/προσωπική ζωή» ενώ το θετικό κλίμα στον εργασιακό χώρο ανάγεται σε βασικό κριτήριο για την επιλογή μιας θέσης εκ μέρους των περιζήτητων ταλαντούχων στελεχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή