Επενδυτική κινητικότητα στην αγορά ενέργειας

Επενδυτική κινητικότητα στην αγορά ενέργειας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικείμενο επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην Ελλάδα, γίνεται ο τομέας της ενέργειας. H κίνηση του Ομίλου Μυτιληναίου να μπει «σφήνα» στις διαπραγματεύσεις της ΡΟΚΑΣ A.E. με την ΔΕΛΤΑ PROJECT A.E. και να αποκτήσει τον έλεγχο της τελευταίας, είναι ενδεικτική της κινητικότητας, στον πλέον ανταγωνιστικό κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. O τομέας που ούτως ή άλλως έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών, δείχνει να εισέρχεται σε νέα φάση αναδιοργάνωσης.

Εξαγορές

Επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι βρισκόμαστε στην αρχή της περιόδου αναδιοργάνωσης, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι οι εξαγορές επιχειρήσεων. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα βλέπουν, η εν λόγω αγορά να καταλήγει σε τρεις τέσσερις μεγάλους παίκτες.

Η κίνηση του Ομίλου Μυτιληναίου επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις εκτιμήσεις. Πληροφορίες φέρουν τον συγκεκριμένο Ομιλο να κινείται επιθετικά στο χώρο, αφού στοχεύει σε σημαντικά μερίδια και ώριμα projects για την απόκτηση των οποίων θα πρέπει να κερδηθεί χρόνος. H εισηγμένη ΔΕΛΤΑ project φαίνεται ότι θα αποτελέσει το όχημα του Ομίλου για τέτοιου είδους κινήσεις.

Σημαντικά μερίδια στις ΑΠΕ διεκδικεί πλέον και η ΔΕΗ, ενώ δυναμικά έχει μπει στην αγορά και ο Ομιλος Κοπελούζου. O μεγάλος αριθμός αιτήσεων για αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά που έχει δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE) και βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος του διάσπαρτος σε ένα μεγάλο αριθμό μικρού μεγέθους επιχειρήσεων, θα είναι ένα πρώτο πεδίο μάχης, μεταξύ των ισχυρών Ομίλων που διεκδικούν σοβαρά μερίδια στην αγορά. Τα πλείστα προβλήματα (γραφειοκρατικά, τοπικές κοινωνίες, προσφυγές στο ΣτΕ κ.λπ.) που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, έχουν φέρει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν την πώληση της άδειας έναντι κάποιου τιμήματος ή μικρής συμμετοχής ως σανίδα σωτηρίας για τα κεφάλαια που έχουν ήδη δεσμεύσει.

Νευρικότητα

Η συμφωνία πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΔΕΛΤΑ PROJECT A.E., από την Μυτιληναίος A.E., που έκοψε στο παρά πέντε το δρόμο της ΡΟΚΑΣ A.E. η οποία είχε ανακοινώσει διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του ενεργειακού κλάδου της ΔΕΛΤΑ PROJECT A.E., ανακοινώθηκε επισήμως χθες. H ανακοίνωση που σφράγισε με τον χειρότερο τρόπο τις διαπραγματεύσεις με τη ΡΟΚΑΣ A.E., αφού σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία την ερχόμενη Πέμπτη, φανερώνει και τη νευρικότητα που επικρατεί στον ενεργειακό τομέα. H ΔΕΛΤΑ PROJECT A.E. κατέχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μερίδιο σε μικρά υδροηλεκτρικά (περίπου 30), καθώς και ένα σημαντικό αριθμό αιολικών πάρκων, ενώ διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα των μελετών. Με την υλοποίηση της εξαγοράς, ο Ομιλος Μυτιληναίου αυξάνει σημαντικά τη συνολική ισχύ των αδειών παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές σε περίπου 360 ΜΣ με δικαίωμα απόκτησης άλλων 195 MW που βρίσκονται στη διαδικασία αδειοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή