Τ.Τ: με κεφαλαιοποίηση 1,6 δισ. ευρώ στο Χ.Α.

Τ.Τ: με κεφαλαιοποίηση 1,6 δισ. ευρώ στο Χ.Α.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη 31 Μαΐου ξεκινούν, σύμφωνα με πληροφορίες της «K», οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (TT) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ η τιμή διάθεσης των μετοχών θα διαμορφωθεί κοντά στα 10 ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, ενώ ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των επενδυτών στην έκδοση αποτελεί και η διακράτηση (1 δωρεάν μετοχή για κάθε 1 μετοχή που θα αποκτήσουν από την εγγραφή).

Οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 2 Ιουνίου, ενώ θα διατεθούν περί τo 25% με 30% των μετοχών του T.T. Το εύρος της τιμής διάθεσης θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 11 ευρώ, που αντιστοιχούν σε συνολική κεφαλαιοποίηση 1,4 έως 1,6 δισ. ευρώ, και η τελική τιμή θα προσδιοριστεί από τη ζήτηση.

Το Ενημερωτικό Δελτίο θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μεθαύριο Πέμπτη, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις – παρουσίασης της έκδοσης από την διοίκηση της τράπεζας σε αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές.

Κύριοι Ανάδοχοι για την Εγχώρια Δημόσια Προσφορά είναι η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ για την Διεθνή Προσφορά είναι η J. P. Morgan και η Goldman Sachs.

Σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 100% των μετοχών του T.T. (σύνολο μετοχών 140. 8666.770), ενώ από τη διάθεση του 30% των μετοχών της τράπεζας θα εισπράξει περί τα 480 εκατ. ευρώ.

«Μαγνήτης» για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην έκδοση αποτελεί το κίνητρο διακράτησης που προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο: το Δημόσιο θα διανείμει 1 δωρεάν μετοχή για κάθε 1 μετοχή στους επενδυτές (δεν περιλαμβάνονται οι Ειδικοί Επενδυτές), που θα αποκτήσουν προσφερόμενες μετοχές του T.T. κατά την δημόσια προσφορά υπό την προϋπόθεση ότι θα τις διακρατήσουν για χρονική περίοδο 6 μηνών. O μέγιστος αριθμός των δωρεάν μετοχών θα είναι οι 100 μετοχές ανά δικαιούχο επενδυτή.

Το T.T. θεωρείται τράπεζα στρατηγικής σημασίας, κυρίως λόγω της μεγάλης καταθετικής βάσης του. Στο τέλος του 2005, το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας έφτανε τα 11,56 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις ανήλθαν σε 9,9 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο δανείων (που ουσιαστικά τώρα αρχίζει να σχηματίζεται) φτάνει τα 3,013 δισ. ευρώ (από 2 δισ. ευρώ το 2004) εκ των οποίων τα 2,15 δισ. ευρώ ήταν στεγαστικά δάνεια και 640 εκατ. ευρώ ήταν καταναλωτικά δάνεια.

Τα κέρδη μετά φόρων της τράπεζας το 2005 διαμορφώθηκαν σε 122,55 εκατ. ευρώ (από 131,87 το 2004) που αντιστοιχούν σε κέρδη ανά μετοχή 0,87 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή