O ΔΗΚΤΗΣ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνδυνος εμπλοκής στην ακτοπλοΐα

Δεν έχουν υποβάλει ακόμη αιτήσεις δρομολόγησης για την περίοδο 2006 – 2007 οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, προκαλώντας αγωνία και άγχος στην ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (YEN). Γιατί; Εάν δεν υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις έως την 22α Μαΐου, τότε το YEN θα πρέπει να προχωρήσει στην τελευταία φάση του νόμου 2932/2001, που προβλέπει την επιδότηση όσων δρομολογιακών γραμμών δεν έχουν επιλεγεί από τις εταιρείες. Δηλαδή, όλων! Ετσι θα πρέπει να επιδοτηθούν(!) γραμμές από τον Πειραιά προς Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Ηράκλειο, Χανιά κ.α. που θεωρούνται «φιλέτα». Τι θα κάνει το YEN εν όψει τέτοιου ενδεχομένου; Ακόμη είναι άγνωστο. Οι ακτοπλόοι, πάντως, εμμένουν στην απόφασή τους να «δέσουν» τα πλοία στις 16 Μαΐου, θέλοντας να στείλουν μήνυμα στο YEN για το δυσοίωνο μέλλον της ακτοπλοΐας και των χιλιάδων κατοίκων των νησιών, εάν δεν απελευθερωθούν πλήρως οι εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές…

Βίζα Σένγκεν και τουρισμός

Ενα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολεί τους Ελληνες ξενοδόχους συζητήθηκε, χθες, μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη και αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Ανδρέα Ανδρεάδη. Πρόκειται για το θέμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται για τη χορήγηση βίζας Σένγκεν από τα ελληνικά προξενεία, γεγονός που έχει αποτέλεσμα χιλιάδες επισκέπτες από χώρες στρατηγικής σημασίας για τον τουρισμό μας, όπως π.χ. η Ρωσία, να επιλέγουν τελικώς άλλους προορισμούς, με απώλεια τεραστίων εσόδων για την εθνική οικονομία. H Ομοσπονδία ζήτησε να ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες το αργότερο εντός 72 ωρών, ενώ από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι αναζητούνται διαρκώς τρόποι περαιτέρω βελτίωσης της λειτουργίας των προξενικών αρχών.

Ελλείμματα τώρα και στο μέλλον

Κατηγορηματικά αντίθετος στη χορήγηση παράτασης για την κάλυψη των κατώτατων εγγυητικών κεφαλαίων από τις ασφαλιστικές εταιρείες υπήρξε πρόσφατα σε ομιλία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου απέρριψε το αίτημα του ασφαλιστικού κλάδου και επέμεινε στην τήρηση τόσο του σχετικού χρονοδιαγράμματος, δηλαδή για πλήρη προσαρμογή το 2008, όσο και στα αυξημένα όρια των 6 εκατ. ευρώ, που θεσμοθέτησε το υπουργείο, υπερβαίνοντας τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολύ νωρίτερα, πάντως, και συγκεκριμένα στο τέλος Ιουνίου του 2006, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να καλύψουν και τη δεύτερη δόση των ελλειμμάτων στα αποθέματα. Αν και το απαιτούμενο ποσό περιορίζεται αυτή τη φορά στα 29 εκατ. ευρώ, στην αγορά κυκλοφορούν φήμες για έντονα προβλήματα ρευστότητας και παύση πληρωμών από εταιρείες που που έχουν και το πρόβλημα υποαποθεματοποίησης.

Συζητά με BC Partners το Ιατρικό

Σε πιο αναλυτικήανακοίνωση αναγκάστηκε να προχωρήσει χθες η διοίκηση του Ιατρικού Κέντρου, με αφορμή τα σχόλια που κυκλοφορούσαν για συζητήσεις με στρατηγικό επενδυτή. Ο «Δείκτης» είχε μιλήσει με στελέχη της βρετανικής BC Partners, τα οποία αρχικώς υποστήριξαν ότι ΔΕΝ συζητούν με το γνωστό θεραπευτήριο. Μετά το σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας επανήλθαν και δήλωσαν ότι συζητούν, αλλά δεν έχει επέλθει συμφωνία. Προκειμένου να τελειώσει το «παραμύθι» και να περιοριστεί η δραστηριότητα των κερδοσκόπων, οι οποίοι -άγνωστο πώς- μαθαίνουν τις εξελίξεις πριν από τους ενδιαφερόμενους, συμφωνήθηκε να εκδοθεί ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχουν συζητήσεις με τη βρετανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών. Πάντως, αν κλείσει η συμφωνία, θα είναι σε επίπεδα χαμηλότερα από τις επιδιώξεις των κερδοσκόπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή