O ΔΗΚΤΗΣ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεσμικοί χωρίς εκπρόσωπο στο Χ.Α.

Χωρίς εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών έμειναν οι θεσμικοί επενδυτές, καθώς στη θέση του κ. Νικ. Μπέρτσου, πρώην στελέχους της Διεθνικής ΑΕΔΑΚ δεν τοποθετήθηκε κάποιο άλλο μέλος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών. Είναι πρώτη φορά που στο Δ.Σ. του Χ.Α. δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Ενωσης. Ισως γιατί οι μεγάλες τράπεζες, που ελέγχουν την ΕΧΑΕ και ορίζουν τα μέλη του Δ.Σ., αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν ρόλο στην Κεφαλαιαγορά οι υπόλοιποι θεσμικοί επενδυτές… Οι τελευταίοι προέρχονται πλέον από μικρότερες τράπεζες, αφού οι μεγάλοι του χώρου απορρόφησαν τις θυγατρικές στους τομείς των αμοιβαίων κεφαλαίων και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Νυχθημερόν επιστολές

Τρέχουν και δεν φτάνουν τα αρμόδια στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξαιτίας των δεκάδων εξαγορών και άλλων επιχειρηματικών συμφωνιών. Βλέπετε, τις εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο τις συνοδεύει… πολλαπλάσιος όγκος φημών! Ετσι τα στελέχη της Ε.Κ. νυχθημερόν στέλνουν επιστολές σε εισηγμένες επιχειρήσεις ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τα όσα γράφονται και ακούγονται έχουν ή όχι βάση. Η προσπάθεια φαίνεται πως αξίζει τον κόπο γιατί πολλές φορές η… αλληλογραφία βγάζει λαβράκια, όπως αυτό με το Ιατρικό Κέντρο που αρχικά η διοίκηση της εταιρείας δήλωνε ότι δεν συζητεί με κανέναν και λίγο μετά κατόπιν της επιμονής της Ε.Κ. επιβεβαίωσε τα περί BCP και των συζητήσεων.

Πυροσβεστική λύση

Τη διεύρυνσητου διοικητικού συμβουλίου από τα 16 στα 19 μέλη φαίνεται ότι προκρίνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ως απάντηση στις αιτιάσεις των μικρομεσαίων -ελληνικών συμφερόντων- εταιρειών για μονομερή εκπροσώπηση και κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών του κλάδου στη σημερινή σύνθεση του δ.σ. Η λύση αυτή προκρίθηκε κατά το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ένωσης, απορρίπτοντας την αρχική συμβιβαστική πρόταση για ανακατανομή των ψήφων υπέρ των μικρότερων εταιρειών. Το αποτέλεσμα θα κριθεί στη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι του πόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αύριο Πέμπτη. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή, επόμενο βήμα θα είναι η σύγκληση γενικής συνέλευσης για την έγκριση του νέου καταστατικού της Ενωσης.

Αστεγο το ΥΠΕΧΩΔΕ

Τον Δεκέμβριο του 2004 η κυβέρνηση ανακοίνωνε τη συγκέντρωση των πολυάριθμων διάσπαρτων υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο ολυμπιακό ακίνητο του Βασικού Κέντρου Τύπου επί της λεωφόρου Κηφισίας. Ενάμιση χρόνο μετά οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ παραμένουν διάσπαρτες και θα συνεχίσουν να είναι, καθώς στο κτίριο του Βασικού Κέντρου Τύπου θα εγκατασταθούν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το πρόβλημα στέγασης του ΥΠΕΧΩΔΕ θα μπορούσε να έχει επιλυθεί αρκετά χρόνια πριν, αν η προηγούμενη αλλά και η σημερινή κυβέρνηση δεν ανεχόντουσαν τα «καπρίτσια» των εργαζομένων στο υπουργείο..

Κίνητρο διακράτησης για Τ.Τ.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής έγιναν στο ενημερωτικό σχέδιο για την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που, όπως έγραψε η «Κ» χθες, θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αύριο Πέμπτη. Η αλλαγή έχει να κάνει με το κίνητρο διακράτησης: Με αυτό θα δοθούν δωρεάν 1 νέα μετοχή για κάθε 10 μετοχές σε όλους τους ιδιώτες μετόχους που θα κρατήσουν τις μετοχές που θα αποκτήσουν μέσω της δημόσιας εγγραφής για 6 μήνες. Κατά τα λοιπά, μαθαίνουμε, το ενδιαφέρον για την έκδοση είναι τόσο μεγάλο που πολλοί επενδυτές ψάχνουν «ξεχασμένους» συγγενείς και φίλους για να τους ανοίξουν κωδικούς ώστε να συμμετάσχουν με πολλούς διαφορετικούς στην έκδοση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή