Τα ακριβά καύσιμα φρενάρουν τους ιδιώτες επενδυτές

Τα ακριβά καύσιμα φρενάρουν τους ιδιώτες επενδυτές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμένοι εμφανίζονται επενδυτές και τράπεζες για τις επενδύσεις σε μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. O προβληματισμός συνδέεται με την εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία ακολουθεί αντίστοιχη πορεία με αυτήν του πετρελαίου και καθιστά τα ιδιωτικά projects που έχουν σχεδιαστεί από την περασμένη πενταετία μη ανταγωνιστικά.

Προβλήματα χρηματοδότησης

Πέραν, όμως, του γενικότερου αυτού προβληματισμού που συνοδεύει την τρέχουσα συγκυρία, το σύνολο των ενεργειακών επενδύσεων παγκοσμίως, στη χώρα μας, οι προγραμματισμένες ιδιωτικές επενδύσεις των 900 MW, φαίνεται ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Κύκλοι από τον χρηματοπιστωτικό τομέα εκτιμούν ότι η προκήρυξη για την πρώτη ιδιωτική μονάδα των 360 MW στο νότιο τμήμα της χώρας, προβλέπει πολύ υψηλά «πέναλτι» για τους επενδυτές, στην περίπτωση που θα κληθούν από τον Διαχειριστή Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) να παραδώσουν ισχύ και δεν ανταποκριθούν. Οι τράπεζες εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς τη χρηματοδότηση εξ αυτού του όρου, τον οποίο ο ΔΕΣΜΗΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρούν απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί επάρκεια στο σύστημα. H απαίτηση αυτή από το ΔΕΣΜΗΕ συνδέεται με την ασφάλεια του συστήματος ηλεκτροδότησης και αφορά μόνο τις περιπτώσεις που αυτή απειλείται (κίνδυνος μπλακ άουτ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΜΗΕ εγγυάται για 12 χρόνια στους επενδυτές που θα προκύψουν από τους τρεις κατά σειρά διαγωνισμούς για τρεις αντιστοίχως μονάδες, εισόδημα για το 70% του επενδεδυμένου κεφαλαίου περιορίζοντας για μια δωδεκαετία το επενδυτικό ρίσκο στο 30%.

Οι επιφυλάξεις των τραπεζών σε συνδυασμό με τις επιφυλάξεις των επενδυτών για το υψηλό κόστος της πρώτης ύλης (φυσικό αέριο) της πρώτης μονάδας που προκηρύχθηκε αμέσως μετά το Πάσχα, προβληματίζουν και την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία έχει στηρίξει στους σχετικούς διαγωνισμούς το εγχείρημα της απελευθέρωσης στην ηλεκτροπαραγωγή.

Διστακτικοί επενδυτές

Τα παραπάνω δεδομένα, σε συνδυασμό και με την τεράστια καθυστέρηση δημοπράτησης των μονάδων, έχει ήδη στρέψει το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών σε άλλες ενεργειακές επενδύσεις. Βεβαίως κανένας επενδυτής δεν δηλώνει προς το παρόν τουλάχιστον ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για τις μονάδες φυσικού αερίου. Παράλληλα, όμως, και με στόχο την εξισορρόπηση του συνολικότερου ρίσκου που αναλαμβάνουν εισερχόμενοι σε μια αγορά που κυριαρχεί η ΔΕΗ, με ένα πορτφόλιο καυσίμων ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και στην παραγωγή ενέργεια από λιγνίτη. O Ομιλος Κοπελούζου για παράδειγμα έχει ήδη μπει στην αγορά των αιολικών πάρκων, ενώ προσφάτως κατέθεσε επενδυτικό σχέδιο ύψους 700 εκατ. ευρώ για την παραγωγή 400 MW από αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες. Αντιστοίχως κινείται και ο Ομιλος Μυτιληναίου, ο οποίος φαίνεται να έχει θέσει την αγορά των ΑΠΕ βασικό μέρος της στρατηγικής του στην ενέργεια, μετά την αιφνιδιαστική εξαγορά της ΔΕΛΤΑ PROJECT A.E. Και οι δύο όμιλοι εξάλλου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημοπράτηση παραχώρησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων στη Φλώρινα και την Ελασσόνα. H εκμετάλλευση των εν λόγω κοιτασμάτων μπορεί να στηρίξει δύο λιγνιτικές μονάδες ισχύος 330 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή