Ελκυστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις

Ελκυστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος εξαγορών οι ελληνικές επιχειρήσεις με κεφαλαιοποιήσεις άνω των 250-300 εκατ. ευρώ από τουλάχιστον 4 μεγάλα διεθνή private equity firms (εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών), που έχουν στρέψει αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον τους στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη.

Αυτό προκύπτει από τις εκτιμήσεις στελεχών της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων PriceWaterHouse Coopers, η οποία σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασε για 4η συνεχή χρονιά την ετήσια έρευνά της, για τις «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων το 2005».

Σκοπός των private equity είναι η δημιουργία υπεραξίας μέσω της ανάπτυξης ή και πολλές φορές της αναδιοργάνωσης των εταιρειών και η μετέπειτα ρευστοποίηση της υπεραξίας μέσω της εξόδου από την επένδυση.

Από Ηνωμένο Βασίλειο

Οπως επισήμανε ο κ. Αιμίλιος Γιαννόπουλος, επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της PC, «η απελευθέρωση κάποιων αγορών (τηλεπικοινωνιών, ενέργειας) όσο και η ανάπτυξη της εποπτείας και ωρίμαση της κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας». Και προσθέτει ο κ. Γιαννόπουλος ότι στην ευρωπαϊκή αγορά κυριαρχούν οι εταιρείες με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές, αναζητώντας νέες αναπτυσσόμενες αγορές». Η PriceWaterHouse προβλέπει κορύφωση των εξαγορών των ελληνικών επιχειρήσεων από διεθνείς ομίλους την τρέχουσα διετία 2006 – 2007.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ανάλυσης, οι τράπεζες θα συνεχίσουν την τρέχουσα διετία να εξορθολογίζουν τις συμμετοχές τους σε θυγατρικές, καθώς και τα χαρτοφυλάκια επενδύσεών τους απελευθερώνοντας κεφάλαια για επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη. Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι θα υπάρξει συγκέντρωση στον κλάδο των τροφίμων, ενώ θα υπάρξουν εξελίξεις και στον κλάδο ενέργειας μέσα στο 2006 που θα συσχετίζονται με τον βαθμό απελευθέρωσης της αγοράς. Στην έρευνα για πρώτη φορά παρουσιάζονται δείκτες αποτίμησης συναλλαγών.

Ο κλάδος τηλεπικοινωνιών παρουσίασε τους υψηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών μετά φόρων, γεγονός που υποδηλώνει την τάση των επενδυτών να προεξοφλούν την περαιτέρω ανάπτυξη και κερδοφορία.

Στον κλάδο των τραπεζών ο δείκτης αποτίμησης της αξίας μετοχών προς καθαρή θέση σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υψηλός, κυρίως σε εξαγορές στην ΝΑ Ευρώπη.

Οσον αφορά το 2005 παρουσιάσθηκε αύξηση κατά 114% στην αξία των συναλλαγών μετοχών. Οι ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 2,4 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2004.

Χρονιά εξαγορών

Οι ελληνικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην εδραίωση της παρουσίας στο εξωτερικό με 769 εκατ. ευρώ ή το 18% της συνολικής δημοσιευμένης αξίας συναλλαγών. Το 2005 ήταν μια χρονιά σημαντικών εξαγορών συνολικής αξίας 4,3 δισ. ευρώ. Οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από private equity ανήλθαν σε 9, με συνολική αξία 1,8 δισ. ευρώ για τις 5 συναλλαγές με δημοσιευμένο τίμημα. Από αυτές οι 5 αφορούν ξένες εταιρείες οι οποίες επένδυσαν στην Ελλάδα (1,7 δισ. ευρώ) και οι υπόλοιπες 4 αφορούν ελληνικές εταιρείες που επένδυσαν στην Ελλάδα (12,4 εκατομμύρια ευρώ). Η μεγαλύτερη συναλλαγή την παρελθούσα οικονομική χρήση αφορά την εξαγορά της ΤΙΜ από τις αμερικανικές εταιρείες επιχειρηματικών συμφερόντων Apax Partners και Texas Pacific για 1,4 δισ. ευρώ, οι οποίες στη συνέχεια εξαγόρασαν το 100% της Q-Telecom.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή