Η ανταγωνιστικότητα απαιτεί πολύ ισχυρά οικονομικά σχήματα

Η ανταγωνιστικότητα απαιτεί πολύ ισχυρά οικονομικά σχήματα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύμα εξαγορών και συνεργασιών αναμένεται στον κλάδο των τροφίμων – ποτών, ο οποίος άλλωστε έχει δώσει μερικές από τις σημαντικότερες συμφωνίες τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τις εισηγμένες επιχειρήσεις που για ευνόητους λόγους βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι την επόμενη διετία εκπλήξεις θα πρέπει να περιμένει κανείς από ένα ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι επιχειρήσεων που παραμένει εκτός ταμπλό και από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που απ’ ό,τι φαίνεται αρχίζουν να «ενεργοποιούνται» και πάλι στην εγχώρια αγορά. Πλέον έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η αντίληψη ότι για την εξασφάλιση ή διατήρηση της πολυπόθητης ανταγωνιστικότητας, μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα σύνθετο περιβάλλον, απαιτούνται ισχυρά οικονομικά σχήματα, πόσω μάλλον όταν σε κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης έχει αναδειχθεί η εξωστρέφεια. Κατά δεύτερο λόγο, επισημαίνεται, στον δρόμο των συνεργασιών οδηγούν τον κλάδο και οι πρόσφατες επιχειρηματικές συμφωνίες καθώς αλλάζουν τις ισορροπίες και υποχρεώνουν κατά μία έννοια τους άλλoυς παίκτες σε ανασχεδιασμό της στρατηγικής τους.

– H δημιουργία της Vivartia -με την απορρόφηση από τη Δέλτα Συμμετοχών των εταιρειών Chipita, Goody’s, Γενική Τροφίμων, Δέλτα Γάλακτος- θεωρείται μετά τη συγχώνευση της Τρία Εψιλον με τη CCB Plc, η δεύτερη πιο σημαντική επιχειρηματική κίνηση για τον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί, δε, χαρακτηριστική περίπτωση των νέων τάσεων που καταγράφονται στο επιχειρηματικό τοπίο. Το βασικό σκεπτικό της απόφασης για ενοποίηση των δραστηριοτήτων ήταν ουσιαστικά η επίτευξη ενός ανταγωνιστικού και σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιχειρηματικού μεγέθους, που θα εξασφαλίζει καλύτερες προοπτικές -στην ήδη αξιόλογη παρουσία- γεωγραφικής επέκτασης. Το νέο σχήμα αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούλιο. Στις φήμες και στα σενάρια περί ενσωμάτωσης κι άλλων εταιρειών στη Vivartia, αρμοδίως ξεκαθαρίστηκε ότι το πρόγραμμα δράσης «δεν περιλαμβάνει ενεργή δραστηριότητα εξαγορών» για την επόμενη διετία τουλάχιστον.

– Το τελευταίο διάστημα λέγεται ότι έχουν συστηματοποιηθεί οι συζητήσεις μεταξύ της αρτοβιομηχανίας Κατσέλης και του Ομίλου Λούλη στην κατεύθυνση διεύρυνσης της συνεργασίας τους στη Ρουμανία. Οι δύο εταιρείες είναι συνεταίροι από το 1999 όταν η «Λούλης» μέσω επιθετικής εξαγοράς απέκτησε τη «Μύλοι Αγίου Γεωργίου». Τότε η «Κατσέλης» διατηρούσε ποσοστό σε θυγατρική της «Αγίου Γεωργίου» στη Ρουμανία και η συνεργασία συνεχίσθηκε μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Από τις ιδέες που εξετάζονται είναι να αυξήσει η «Κατσέλης» τη συμμετοχή της στη δραστηριότητα της «Λούλης» στη Ρουμανία, αποκτώντας ενεργότερο ρόλο. Πρόθεση είναι με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που κάθε μία διαθέτει, να δημιουργήσουν ένα ισχυρότερο επιχειρηματικό μοντέλο στη ρουμανική αγορά και γιατί όχι να δουν από κοινού και άλλες χώρες.

– H ιδέα κάποιας μορφής στρατηγικής συνεργασίας που θα εξυπηρετούσε τα αναπτυξιακά της σχέδια της δεν φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί από την K. Καρδασιλάρης & Υιοί – Cardico, η οποία είχε ανοίξει κύκλο συζητήσεων με την Τρία Εψιλον οι οποίες ως γνωστόν διεκόπησαν. Στις συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο, παρούσα είναι και η Creta Farm, η οποία με βάση τα όσα κυκλοφορούν στην αγορά, φαίνεται ότι επιχειρεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της «Δέλτα», που το 2001 εξαγόρασε την εταιρεία μαζικής εστίασης Goody’s. Φέρεται να συζητά την εξαγορά της «Γρηγόρης Μικρογεύματα» ή μιας κάποιας μορφής συνεργασία. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ανάπτυξης της εταιρείας, ήταν το σχόλιο τόσο της «Γρηγόρης» όσο και της Creta σε σχετικές επιστολές προς το X.A.

– Από τις σημαντικές για την εγχώρια αγορά επιχειρηματικές κινήσεις ήταν σαφώς η εξαγορά της «Δέλτα Παγωτού» από τη Nestle Hellas, η οποία έτσι ενισχύει την παρουσία της τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Τώρα όλοι περιμένουν να δουν τι θα επακολουθήσει στον κλάδο του παγωτού όπου δραστηριοποιούνται επίσης η ΕΒΓΑ και η Algida, η οποία ανήκει στο γκρουπ της Unilever. H Friesland έχει δηλώσει την πρόθεσή της να επεκταθεί και μέσω εξαγορών αν υπάρξει κατάλληλη ευκαιρία και σε άλλους τομείς των γαλακτοκομικών, ενώ άλλες πολυεθνικές έχουν κατά καιρούς συζητήσει με γαλακτοκομικές επιχειρήσεις όπως η «Ολυμπος» ή η «Μεβγάλ». H «Μεβγάλ» είναι από τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν δεχθεί κατά καιρούς προτάσεις, έχοντας φθάσει κάποιες φορές πολύ κοντά σε συμφωνία όπως λέγεται. Με ενδιαφέρον περιμένει η αγορά και το πώς θα κινηθεί ο όμιλος επιχειρήσεων K. Φιλίππου, η κορυφαία εταιρεία του οποίου η ΦΑΓΕ έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο σεναρίων περί στρατηγικών συνεργασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή