Η Σοφοκλέους στον αστερισμό εξαγορών και συγχωνεύσεων

Η Σοφοκλέους στον αστερισμό εξαγορών και συγχωνεύσεων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κεφάλαια που θα διατεθούν φέτος σε ολόκληρο τον πλανήτη για εξαγορές επιχειρήσεων θα υπερβούν το 1 τρισ. δολάρια. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα έχει ως πηγή τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί από ιδιωτικά και δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Μόνο τα private equity firms (εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών) διέθεσαν πέρυσι περισσότερα από 250 δισ. δολάρια για εξαγορές.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις με κεφαλαιοποιήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο στόχαστρο των ξένων επενδυτικών εταιρειών. Ηδη, εκτιμάται ότι για φέτος η Σοφοκλέους θα κινηθεί στον αστερισμό των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, καθώς η πρόβλεψη που γίνεται από διεθνείς αναλυτές και μεγάλους επενδυτικούς οίκους είναι ότι σε μία τριετία από σήμερα όλες οι κερδοφόρες εισηγμένες με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας, ικανοποιητικό growth και πετυχημένο management, θα αποτελέσουν στόχο εξαγοράς από ανταγωνιστή τους είτε στο εξωτερικό είτε στη χώρα μας.

Η PriceWaterHouse Coopers δημοσιοποίησε μέσα στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 4η κατά σειρά ετήσια έρευνα με θέμα «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις Ελληνικών Επιχειρήσεων 2005».

Το 2005 ήταν από τις πλέον παραγωγικές χρονιές των τελευταίων ετών, καθώς δαπανήθηκαν 4,3 δισ. ευρώ για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Σημαντικότερη εξαγορά στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο του Χ.Α., η απόκτηση της Q-Telecom από τα privaty equity Apax Partners και Τexas Pacific έναντι 325 εκατομμυρίων ευρώ. Στον τραπεζικό κλάδο είχαμε την εξαγορά του 50% της Novabank από την πορτογαλική Millennium BCP για 330 εκατομμύρια δολάρια.

Στον κλάδο τροφίμων και ποτών κυριάρχησε ο γάμος της Δέλτα με την Chipita, ενώ στον χώρο της βιομηχανίας είχαμε την εξαγορά του 53% της Αλουμίνιο της Ελλάδας από τη Μυτιληναίος έναντι 79,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ανάλυσης, οι τράπεζες θα συνεχίσουν την τρέχουσα διετία να εξορθολογίζουν τις συμμετοχές τους σε θυγατρικές καθώς και τα χαρτοφυλάκια επενδύσεών τους απελευθερώνοντας κεφάλαια για επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται ότι θα υπάρξει συγκέντρωση στον κλάδο των τροφίμων, ενώ θα υπάρξουν εξελίξεις και στον κλάδο ενέργειας μέσα στο 2006 που θα συσχετίζονται με τον βαθμό απελευθέρωσης της αγοράς.

Στην έρευνα για πρώτη φορά παρουσιάζονται δείκτες αποτίμησης συναλλαγών.

Ο κλάδος τηλεπικοινωνιών παρουσίασε τους υψηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών μετά φόρων, γεγονός που υποδηλώνει την τάση των επενδυτών να προεξοφλούν την περαιτέρω ανάπτυξη και κερδοφορία.

Στον κλάδο των τραπεζών ο δείκτης αποτίμησης της αξίας μετοχών προς καθαρή θέση σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υψηλός κυρίως σε εξαγορές στη ΝΑ Ευρώπη.

Οσον αφορά το 2005 παρουσιάσθηκε αύξηση κατά 114% στην αξία των συναλλαγών μετοχών. Οι ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 2,4 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2004.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην εδραίωση της παρουσίας στο εξωτερικό με 769 εκατ. ευρώ ή το 18% της συνολικής δημοσιευμένης αξίας συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή