«Προϊόντα υψηλής γνώσης και καινοτομίας»

«Προϊόντα υψηλής γνώσης και καινοτομίας»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η νέα εξαγωγική πολιτική, με σαφές στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών, αντιμετωπίζει τις αδυναμίες που είχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις για αυτόνομη είσοδό τους στις μεγάλες διεθνείς αγορές και οδηγεί σε σημαντική πρόοδο το εξωτερικό μας εμπόριο». Τούτο τονίζει σε σχετική του δήλωση ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν αρκεί να γίνει ανταγωνιστική μόνο σε όρους κόστους.

«Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να εμπεριέχουν υψηλό ποσοστό γνώσης και καινοτομίας, αλλά και να χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα. Παράλληλα, έχει καθοριστική σημασία να διαμορφωθούν ακόμη πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την προώθηση των προϊόντων μας και των υπηρεσιών μας στις διεθνείς αγορές. Αυτός είναι και ο λόγος που απαιτείται η διαρκής εξέλιξη του στρατηγικού σχεδίου για την προώθησή τους», είπε.

«Παράλληλα, ο ΟΠΕ έχει μεταμορφωθεί σε ένα δυναμικό πυρήνα εξωστρέφειας. Μέσα από την κινητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας, τη συνεργασία με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, την ενεργοποίηση σύγχρονων προωθητικών μεθόδων και τη δραστηριοποίησή του στις μεγάλες αγορές-στόχους, ο ΟΠΕ συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση της πολιτικής μας για την εξωστρέφεια».

Ο σημαντικότερος τομέας της μεταποίησης σε πωλήσεις

Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών είναι ο πρώτος βιομηχανικός κλάδος στην Ευρώπη, μεγαλύτερος ακόμη και από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και χημικών προϊόντων, απασχολώντας πάνω από 3 εκατ. εργαζομένους. O κύκλος εργασιών του ανέρχεται σε 799 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Confederation des Industries Agro-Alimentaires de ‘UE (CIAA). H μεγαλύτερη παραγωγός χώρα είναι η Γαλλία (αξία παραγωγής 136 δισ. ευρώ), ακολουθούν η Γερμανία (127,9 δισ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (108 δισ. ευρώ). Από τις 9 βασικές κατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν τον κλάδο, οι σημαντικότερες είναι τα «διάφορα προϊόντα» (σοκολατοειδή, μπισκότα, ζυμαρικά κ.ά.) με πωλήσεις 207 δισ. ευρώ, «κρέας» με 161 δισ. ευρώ, «ποτά» (ανθρακούχα και μη) με 118 δισ. ευρώ και «γαλακτοκομικά» με 117 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές του κλάδου ανέρχονται σε 44,56 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, τα τρόφιμα-ποτά αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που περικλείει στους κόλπους του περί τις 1.073 επιχειρήσεις, μικρού και μεσαίου μεγέθους κατά βάση. O κύκλος εργασιών του ανέρχεται σε 9,5 δισ. ευρώ, τα μεικτά κέρδη σε 2,6 δισ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη σε 483 εκατ. ευρώ (στοιχεία ICAP), ενώ καλύπτει το 1/4 της απασχόλησης. Από πλευράς πωλήσεων είναι ο σημαντικότερος τομέας της μεταποίησης. Μεταξύ των 12 σημαντικοτέρων επιχειρήσεων της μεταποίησης με βάση τα κέρδη του 2004, συγκαταλέγονται 4 επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών. Πρόκειται για τις Nestle Hellas (85 εκατ. ευρώ), Coca Cola Τρία Εψιλον (82,8 εκατ. ευρώ), Αθηναϊκή Ζυθοποιία (76,4 εκατ. ευρώ) και Ελαΐς (36,5 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή