Εντονες πιέσεις ξένων στη Σοφοκλέους

Εντονες πιέσεις ξένων στη Σοφοκλέους

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλμα στο κενό για τη Σοφοκλέους, με τις «αρκούδες» να κυριαρχούν στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις και τον Γενικό Δείκτη να έχει χάσει το 4,97% της αξίας του. Αθρόες πωλήσεις και στη συνεδρίαση της Δευτέρας από ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια αλλά και σημαντικές εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια.

Το παράδοξο, βέβαια, είναι ότι μέσα σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα εξελίσσονται οι επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως συνέβη χθες με τη μεταβίβαση της PC Systems και την Ασπίς Τράπεζα, όπου μεταβιβάσθηκε το 10% σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Τα αίτια της ελεύθερης πτώσης της Σοφοκλέους, που σαφώς δεν θυμίζει μέρες 1999, αφού τότε οι μεγάλοι χαμένοι ήταν οι μικροεπενδυτές, αποδίδονται: α) Στα υπερκέρδη των προηγούμενων μηνών, β) στην υποχώρηση των διεθνών κεφαλαιαγορών και γ) στην επιθετική συμπεριφορά των hedge funds, που θέλουν να καλύψουν την έκθεσή τους σε ελληνικές μετοχές και να κατοχυρώσουν τις σημαντικές υπεραξίες που έχουν εγγράψει από τις αρχές του χρόνου.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αγορά έχει να αντιμετωπίσει άμεσα δύο σημαντικές εξελίξεις, που θα απορροφήσουν σημαντικό ποσοστό του φρέσκου χρήματος που εισάγεται καθημερινά στο σύστημα, όπως είναι η εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χ.Α. και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Οπως επισημαίνουν χρηματιστές με πολυετή εμπειρία, η πηγή των ρευστοποιήσεων προέρχεται από τα διεθνή χαρτοφυλάκια, όπου δεν έχουν ικανοποιηθεί από την εικόνα των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των τραπεζών, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι έβγαλε στην επιφάνεια τον προβληματισμό που επικρατούσε εδώ και αρκετό καιρό για τη μείωση των επιτοκιακών περιθωρίων κέρδους, τάση η οποία αρχίζει σταδιακά να διαφαίνεται για το σύνολο των εταιρειών του κλάδου.

Ταυτόχρονα, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο συνέχισης ανόδου των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι με άξονα τις εξελίξεις στο Ιράν προκαλούν νευρικότητα και πληθωριστικούς κινδύνους, με τη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή