Θεσμικές μεταρρυθμίσες στην ενεργειακή πολιτική με στόχο επενδύσεις 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2010

Θεσμικές μεταρρυθμίσες στην ενεργειακή πολιτική με στόχο επενδύσεις 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2010

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις νέες θεσμικές μεταρρυθμίσες καθώς και νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα του φυσικού αερίου και στον τομέα του λιγνίτη, περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του υπουργείου Ανάπτυξης για το επόμενο χρονικό διάστημα, που έλαβε χθες την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Στη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας αναφέρθηκε αναλυτικά στα αποτελέσματα της ενεργειακής πολιτικής, που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία συνολικών επενδύσεων 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2010 και έλαβε την έγκριση για τον διορισμό στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, του προέδρου της ΔΕΠΑ κ. Ραφαήλ Μωυσή. Στις νέες πρωτοβουλίες που θα προωθηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνεται η προκήρυξη δύο διαγωνισμών για την εκμετάλλευση του ορυχείου της Βεύης στη Φλώρινα και του ορυχείου της Ελασσόνας, μέσα από τους οποίους θα διασφαλιστεί η καλύτερη αξιοποίηση του λιγνίτη, ανοίγοντας παράλληλα και το δρόμο για την προώθηση σημαντικών επενδύσεων. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, εντός του έτους θα προκηρυχθούν επίσης διεθνείς διαγωνισμοί για την ίδρυση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου, που θα καλύπτουν τις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, επεκτείνοντας τη χρήση του φυσικού αερίου στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Η επέκταση του δικτύου, όπως δήλωσε θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο σε όλο το βόρειο άξονα της χώρας και θα ενισχύσει την περιφερειακή ανάπτυξη, που αποτελεί κεντρικό στόχο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και τις επενδύσεις θα δημιουργήσει η προώθηση τεσσάρων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, μέσα από τις οποίες θα ολοκληρωθεί και το θεσμικό έργο της κυβέρνησης. Πρόκειται για το νέο σύστημα αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που σε συνδυασμό με τα αυξημένα οικονομικά κίνητρα που θα προβλέπει θα εξορθολογίσει τη συγκεκριμένη αγορά και θα συμβάλει στην ταχύτερη προώθηση των επενδύσεων, που υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2010. Αντίστοιχης σημασίας είναι η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, που με τη σειρά της θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και θα δημιουργήσει νέα επαγγέλματα και ειδικότητες στην αγορά εργασίας. Ανάλογα οφέλη αναμένονται από την προώθηση του νέου πλαισίου για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και την κωδικοποίηση της λατομικής και μεταλλευτικής νομοθεσίας με στόχο να δημιουργηθεί και στη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο και στον τομέα της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή