Διεθνές ντόμινο έπληξε τη Σοφοκλέους

Διεθνές ντόμινο έπληξε τη Σοφοκλέους

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες μίνι κραχ επικράτησαν χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ αισθητές ήταν οι επιπτώσεις και στη Σοφοκλέους, η οποία έκλεισε με απώλειες 2,28%. Οι απώλειες του Χ.Α. θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, επισημαίνουν οι αναλυτές, οι οποίοι προσθέτουν ότι η Σοφοκλέους επωφελήθηκε από το πρώιμο κλείσιμο έναντι των διεθνών αγορών. Καταλύτης για το μαζικό κύμα πωλήσεων που έπληξε τις αγορές υπήρξε η ανακοίνωση μεγαλύτερης του αναμενομένου αύξησης των τιμών καταναλωτή στην αμερικανική οικονομία για τον Απρίλιο. H άνοδος προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης, με τα χρηματιστηριακά στελέχη να επισημαίνουν τις ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Κλίμα πανικού επικράτησε στις χρηματιστηριακές εταιρείες λίγο μετά τις 15.00, όταν άρχισαν να εισέρχονται με καταιγιστικό ρυθμό οι εντολές πωλήσεων για το σύνολο των μετοχών. Ταυτόχρονα και οι εγχώριοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές προκειμένου να διαφυλάξουν μέρος των υπεραξιών τους προχωρούσαν σε ρευστοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο FTSE 80 της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ κέρδιζε 1,85%, έκλεισε τελικά με απώλειες 3,86%. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της βίαιης πτώσης που επικράτησε στο Χ.Α. ήταν ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας όπου οι απώλειες έφθασαν στο -6,64% για να κλείσει τελικά η μετοχή στα 4,50 ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης στο πρόσφατο placement έγινε στα 5,5 ευρώ.

Η μετοχή της Alpha Bank, ενώ είχε φτάσει να κερδίζει 4,20%, δέχθηκε μεγάλα πλήγματα από τους πωλητές, με αποτέλεσμα να κλείσει με απώλειες 0,84%. Η Εθνική Τράπεζα είχε μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 2,16% κλείνοντας στα 35,30 ευρώ. Μεγάλες οι απώλειες για τις μετοχές του Ftse 20: Intracom -5,92%, Βιοχάλκο -3,90%, ΕΛΠΕ -3,69%, ΔΕΗ -2,96%, Τράπεζα Πειραιώς -2,74% ΟΤΕ -2,15%, ΟΠΑΠ -2,44%. Σύμφωνα με χρηματιστηριακά στελέχη, η χθεσινή ανακοίνωση για τον αμερικανικό πληθωρισμό στην ουσία επέτεινε τη νευρικότητα των τελευταίων ημερών, σε μια περίοδο που οι τιμές των μετοχών -και στο Χ.Α.- βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή