Ελλειψη ποιοτικών εγκαταστάσεων για ελλιμενισμό πολυτελών σκαφών

Ελλειψη ποιοτικών εγκαταστάσεων για ελλιμενισμό πολυτελών σκαφών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έλλειψη ποιοτικών εγκαταστάσεων για τον ελλιμενισμό μεγάλων πολυτελών ιδιωτικών σκαφών στη χώρα μας επισημαίνει ο κ. Κόσιβας Πυθαγόρας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, ειδικός σε θέματα θαλάσσιου τουρισμού, την ίδια στιγμή κατά την οποία, διεθνώς, στη διετία 2006-2007 αυξάνονται οι παραγγελίες σκαφών άνω των 50 μέτρων. Σύμφωνα με τον κ. Κόσιβα, στην εν λόγω διετία και παρά τη σημαντική άνοδο της τιμής των καυσίμων, οι παραγγελίες και παραδόσεις σκαφών αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Οπως επισημαίνει, φέτος, η αύξηση του αριθμού των σκαφών που κατασκευάζονται φθάνει σε ποσοστό το 7,9% και ανέρχονται σε 688 σκάφη στα 81.852 πόδια. Επίσης, φέτος, παραγγέλθηκε ποσοστό 15% περισσότερων σκαφών άνω των 50 μέτρων, ενώ το 30% αυτών των νέων παραγγελιών αφορούν σκάφη άνω των 70 μέτρων έως και 125 μέτρων. Σήμερα, κυκλοφορούν 7.000 σκάφη άνω των 25 μέτρων, ενώ πριν από μία δεκαετία κυκλοφορούσαν 4.000 σκάφη ίδιου μεγέθους.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την τάση που αναπτύσσεται, διεθνώς, παραγγελίας μεγάλων σκαφών, οι ιδιοκτήτες των οποίων αναζητούν υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις ελλιμενισμού τους. Οι προορισμοί που δημιουργούν τις προϋποθέσεις δημιουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων για την υποδοχή αυτής της κατηγορίας ιδιωτικών σκαφών καρπώνονται και τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη. Επιπροσθέτως, επισημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό πλέον οι νέες μαρίνες που δημιουργούνται ανά τον κόσμο συνδέονται με τον πολιτισμό του κάθε τόπου. Οι νέες μαρίνες διαθέτουν μεγαξύ άλλων μεγάλα Concert Halls, γκαλερί ή διαμορφωμένους χώρους υπαίθριων εκθέσεων γλυπτικής. Επίσης, διαθέτουν πολυτελή καταστήματα, εστιατόρια μέχρι και πίστες αυτοκινητοδρομιών, όπως η υπό εγκαινίαση μαρίνα Forum στη Βαρκελώνη ή αυτές του Μονακό.

Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας μαρινών με συνδυασμένες εγκαταστάσεις σε αυτά τα πρότυπα, εάν επιθυμεί η χώρα μας να αναπτύξει τον ποιοτικό θαλάσσιο τουρισμό παίρνοντας ισχυρή θέση στον παγκόσμιο χάρτη του γιότινγκ τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση, τονίζει, θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη δικτύου μαρινών στην περιφέρεια στο πλαίσιο του νέου χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή