Τρίπτυχο διείσδυσης του Ιντερνετ

Τρίπτυχο διείσδυσης του Ιντερνετ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτάσεις τριών προγραμμάτων για την ανάπτυξη του Internet και της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα έχει καταθέσει προ διμήνου ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EET&T) κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης στην κυβέρνηση για δράσεις που μπορεί να χρηματοδοτηθούν από δικούς της πόρους με 27 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αλεξανδρίδης με εμπιστευτικές επιστολές του που απευθύνει προς τους υπουργούς Μεταφορών – Επικοινωνιών, Ανάπτυξης και Παιδείας προτείνει την προώθηση τριών κρατικώς επιδοτούμενων προγραμμάτων:

1) Για τη διασύνδεση 10.000 σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με υψηλής ταχύτητας Internet (κόστους 5-6 εκατ. ευρώ).

2) Για τη διάθεση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε άτομα με ειδικές ανάγκες (κόστους 5 εκατ. ευρώ) και

3) Για τη διαμόρφωση συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος για την απόκτηση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών απ’ όλους τους πρωτοετείς φοιτητές (κόστους 16 εκατ. ευρώ).

Για το πρώτο πρόγραμμα ο προέδρος της EET&T αναφέρει ότι σήμερα το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτηρίων έχει πρόσβαση στο Internet μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και του ΕΔΕΓ, όμως οι dial up συνδέσεις είναι ξεπερασμένες, με πολύ χαμηλές ταχύτητες και κοστίζουν δυσανάλογα ακριβά. Μάλιστα επισημαίνει ότι τα τηλεπικοινωνιακά τέλη των σχολείων δεν καταβάλλονται, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί ένα τεράστιο χρέος προς τον OTE που ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ! Προτείνεται, να αξιοποιηθεί το αποθεματικό της EET&T, προκειμένου να καλυφθεί το χρέος και να χρηματοδοτηθεί η διασύνδεση κάθε σχολικής μονάδας με ADSL τεχνολογία, ενώ εκτιμάται ότι το ετήσιο κόστος των τελών του δικτύου πρόσβασης θα κυμαίνεται περί τα 5-6 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή, η διαχείριση του διαγωνισμού για τη σχετική υπηρεσία μπορεί να γίνει από την EET&T ή από άλλον κατάλληλο οργανισμό.

Για τα άλλα δύο προγράμματα, επιδοτούμενων PCs σε άτομα με ειδικές ανάγκες και σε 60-80.000 πρωτοετείς φοιτητές, η EET&T διαθέτει το σύνολο σχεδόν των εσόδων (τελών) που αυτή έλαβε (22 εκατ. ευρώ) από την πώληση της Q-Telecom, έτσι ώστε αυτά να επιδοτηθούν γενναία.

Πάντως, χθες, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας επιβεβαίωσε ότι και τα τρία συναρμόδια υπουργεία (Μεταφορών – Επικοινωνιών, Παιδείας και Ανάπτυξης) διαμορφώνουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου φτηνά φοιτητικά PCs και αναζητούν τον κατάλληλο μηχανισμό για την υλοποίηση μιας ειλημμένης -σε πολιτικό επίπεδο- απόφασης για την προώθηση των νέων τεχνολογιών.

Τηλεεργασία

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι με άλλη επιστολή του ο κ. N. Αλεξανδρίδης ζητεί από την κυβέρνηση να καλύψει όλα τα αναγκαία νομικά ζητήματα, έτσι ώστε η τηλεεργασία να καταστεί αποδεκτή και θεμιτό εργαλείο για την οργάνωση των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς μέχρι σήμερα αυτό το μοντέλο απασχόλησης παραμένει θεσμικώς αρρύθμιστο.

Εκτιμάται ότι η απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης με το Διαδίκτυο θα κοστίζει 200-300 ευρώ ετησίως και ότι με την κατάλληλη ρύθμιση η παροχή της από εταιρείες προς εργαζόμενους δεν θα εντάσσεται πλέον σε ένα πλαίσιο φορολογικής αμφισβήτησης της δαπάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή