Αλλαξαν σημαντικά το χαρτοφυλάκιο δανείων οι τράπεζες

Αλλαξαν σημαντικά το χαρτοφυλάκιο δανείων οι τράπεζες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία είναι η αλλαγή του μείγματος του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών τα τελευταία χρόνια με κύριο χαρακτηριστικό την εντυπωσιακή αύξηση της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, δηλαδή των δανείων προς τα νοικοκυριά.

Στις «σειρήνες» της «χρυσοφόρας» τραπεζικής λιανικής δεν έχουν αντισταθεί ακόμα και τράπεζες όπως η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες παραδοσιακά ήταν επικεντρωμένες στις επιχειρήσεις: σήμερα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου των δανείων τους αφορά χορηγήσεις λιανικής με τάση περαιτέρω αύξησής τους. Πλέον από το σύνολο των χορηγήσεών τους, το 36,9% της Alpha και το 35,9% της Πειραιώς αποτελούν δάνεια προς νοικοκυριά. Στην πραγματικότητα η ανάπτυξη, και κατ’ επέκταση, η κερδοφορία των τραπεζών τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της ταχύτατης ανάπτυξης της τραπεζικής λιανικής. Αντίθετα τα δάνεια προς επιχειρήσεις παραμένουν στάσιμα, ενώ ακόμα και όσες τράπεζες εμφανίζουν μικρή αύξηση των επιχειρηματικών χορηγήσεων, αυτή δεν ωφελεί ιδιαίτερα τα έσοδα καθώς τα επιχειρηματικά δάνεια εμφανίζουν πολύ μικρά (σε σχέση με τη λιανική) περιθώρια. Τη μεγάλη διαφορά στην κερδοφορία κάνει η τραπεζική λιανική, και ειδικά η καταναλωτική πίστη, καθώς τα περιθώρια με τα οποία δανείζονται οι ιδιώτες είναι κατά πολύ υψηλότερα από αυτά που απολαμβάνουν οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Alpha Bank στα τέλη Μαρτίου το περιθώριο για την καταναλωτική πίστη διαμορφώθηκε στο 8,26%, ενώ το αντίστοιχο για τις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις ήταν στο 1,87%.

H EFG Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που από νωρίς εκμεταλλεύτηκε την (σταδιακή) απελευθέρωση της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, δίνοντας βαρύτητα στην αύξηση των μεριδίων της στη λιανική και σήμερα κατέχει την πρώτη θέση. Οι εξαιρετικές επιδόσεις της Eurobank στη λιανική έχουν καταστήσει την τράπεζα ένα από τα πλέον κερδοφόρα και αποδοτικά τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Ωστόσο, η μεγάλη έκθεση στην καταναλωτική πίστη αποτελεί και μια εστία προβληματισμού για την αγορά και την έκθεση της τράπεζας στον κίνδυνο: Μια επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ή μια σημαντική αύξηση της ανεργίας θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική αύξηση των καθυστερήσεων.

Το 57,8% του χαρτοφυλακίου δανείων της Εθνικής είναι δάνεια προς ιδιώτες, όμως το μεγαλύτερο μέρος (το 41,2%) αφορά στεγαστικά δάνεια, γεγονός που μειώνει κατά πολύ την έκθεση της τράπεζας στον κίνδυνο. Βέβαια, πέραν της κατανομής ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχουν η ποιότητα των δανείων και οι μηχανισμοί διαχείρισης των κινδύνων που έχει η κάθε τράπεζα. Σημειώνεται ότι η Eurobank μέχρι στιγμής, παρά τη μεγάλη έκθεσή της στην καταναλωτική πίστη, εμφανίζει έναν από τους μικρότερους δείκτες καθυστερήσεων στην τραπεζική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή