Επαναφέρουν το αίτημα ακρόασης του κ. Αράπογλου

Επαναφέρουν το αίτημα ακρόασης του κ. Αράπογλου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού εμμένουν στην κλήση του κ. Τ. Αράπογλου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να παράσχει ενημέρωση για την επικείμενη εξαγορά της τουρκικής Finansbank. Με κοινή τους επιστολή, οι 20 βουλευτές των δύο κομμάτων, μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, επαναφέρουν το αίτημα ακρόασης του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας βάσει του άρθρου 41Α του κανονισμού. Κατά τους βουλευτές, βάσει του συγκεκριμένου άρθρου μπορεί να κληθεί οποιοσδήποτε, ακόμη και ιδιώτης, στη Βουλή προκειμένου να παράσχει πληροφορίες, η Τράπεζα, όμως, μέσω κύκλων της δηλώνει ότι «η ακρόαση φορέων έχει στόχο την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, στον οποίο δεν υπάγεται η Εθνική ως ιδιωτική τράπεζα».

Τύποις, ο πρόεδρος της επιτροπής θα απευθύνει νέα πρόσκληση προς τον κ. Αράπογλου, με δεδομένη και τη δεδηλωμένη θέση της Ν.Δ. υπέρ της ακρόασής του.

Πάντως, η επικείμενη εξαγορά της τουρκικής τράπεζας αποτέλεσε αντικείμενο ερώτησης που απηύθυνε χθες προς τον υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελής. Σχολιάζοντας την άρνηση Αράπογλου να εμφανισθεί στη Βουλή ως προσπάθεια αποφυγής «να δικαιολογήσει μια εξαιρετικά αμφισβητούμενη και επικίνδυνη για το μέλλον της τράπεζας ενέργεια», αμφισβητεί τόσο τη σκοπιμότητα της επένδυσης όσο και την τακτική ενημέρωσης των μετόχων της Εθνικής. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καλεί την ηγεσία του υπ. Οικονομίας να διευκρινίσει ποια η λογιστική αξία της Finansbank σε ευρώ και δολάρια, καθώς και ποια θα είναι η καθαρή θέση αλλά και η κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ μετά την εξαγορά. Παράλληλα, ζητάει να πληροφορηθεί ποια είναι η ελάχιστη τιμή την οποία πρέπει να προσφέρει η Εθνική στους μετόχους μειοψηφίας της τουρκικής τράπεζας και εάν έχουν συνυπολογισθεί τυχόν συναλλαγματικές διαφοροποιήσεις, δεδομένου ότι το ενεργητικό της Finansbank είναι σε τουρκικές λίρες ενώ η εξαγορά γίνεται σε δολάρια.

Φόβοι για Εθνική

Τέλος, ο κ. Βερελής θέτει σειρά ερωτημάτων για τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, που αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εξαγοράς, εκφράζοντας φόβους πως η «συμφωνία μπορεί να είναι, εν τέλει, συμφωνία πώλησης της Εθνικής». Συγκεκριμένα, αναρωτιέται πότε θα γνωστοποιηθούν οι όροι αύξησης του Μ.Κ., αν αυτό θα γίνει κατά τη γενική συνέλευση και εάν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων έχουν εντολή να ψηφίσουν θετικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή