Εκατό εταιρείες με άριστο εργασιακό περιβάλλον

Εκατό εταιρείες με άριστο εργασιακό περιβάλλον

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 17 Μαΐου, στο Βερολίνο, έγινε η βράβευση των 100 εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη, που διοργάνωσε το Great Place to Work? Institute Europe. Από την Ελλάδα διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν πέντε εταιρείες, εκ των οποίων η Colgate Palmolive Hellas αναδείχθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών εταιρειών. H εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στην επιβλητική «Αίθουσα του Κόσμου» του υπουργείου. Τα βραβεία παρέδωσε ο κ. G­nter Verheugen, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία.

Η Colgate Palmolive Hellas διακρίθηκε για τα υψηλά επίπεδα αναφορικά με την εσωτερική της επικοινωνία, τις πρακτικές που ισορροπούν την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, την ύπαρξη ολοκληρωμένων συστημάτων επαγγελματικής ανάπτυξης και την πολυποίκιλη δέσμευση της εταιρείας στην ευζωία των εργαζομένων. Οι άλλες τέσσερις εταιρείες που διακρίθηκαν από τη χώρα μας (εκ των οποίων οι δύο είναι αμιγώς ελληνικές) είναι: η Piscines Ideales, η Genesis Pharma, η Wyeth Hellas και η Procter & Gamble Ηellas.

«Μέσω αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής διάκρισης, καταρρίπτεται το στερεότυπο, πως είναι δύσκολο στην Ελλάδα να βρεθούν εταιρείες με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον και αποδεικνύεται πως υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που επενδύουν συστηματικά και ουσιαστικά στον παράγοντα άνθρωπο. Και το σημαντικότερο, είναι ότι με τον τρόπο αυτό βγαίνουν πολλαπλώς κερδισμένες», δήλωσε ο Δημήτρης Γκανούδης, από το Great Place to Work? Institute Ηellas.

Οι 100 επιχειρήσεις που διακρίθηκαν επιλέχθηκαν από ένα σύνολο περισσοτέρων των 1.000 εταιρειών που συμμετείχαν στους εθνικούς διαγωνισμούς «Best Workplaces», που διοργανώνει το Great Place to Work? Institute σε 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Για την τελική αξιολόγηση και κατάταξη των εταιρειών, το μεγαλύτερο βάρος δίδεται στην άποψη των εργαζομένων τους. Οι εταιρείες κατατάσσονται σύμφωνα με μια κλίμακα βαθμολογίας που βασίζεται σε ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Τα 2/3 της συνολικής βαθμολογίας προέρχονται από τα αποτελέσματα της έρευνας του προσωπικού τους, ενώ το υπόλοιπο 1/3 από τη διοικητική έρευνα και το συμπληρωματικό υλικό που υποβάλλουν οι εταιρείες.

Οι 100 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη για το 2006 χαρακτηρίζονται από ποικιλία τομέων δραστηριοτήτων και συναντούμε από την πανίσχυρη Microsoft (που διακρίνεται σε 8 διαφορετικές χώρες) έως ένα μικρό ιδιωτικό σχολείο, το Minervaskolan στη Βόρεια Σουηδία. Ωστόσο, οι 100 αυτές εταιρείες έχουν ένα κοινό, πέραν του γεγονότος ότι αποτελούν εξαιρετικά εργασιακά περιβάλλοντα. Είναι επίσης επιτυχημένες επιχειρηματικά.

Παραθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά αυτών των εταιρειών.

– Το σύνολο των εργαζομένων στις 100 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη το 2006 είναι 82.043 άτομα. Κατά τους 12 τελευταίους μήνες οι 100 αυτές εταιρείες έχουν να επιδείξουν σημαντική αύξηση προσωπικού κατά 8,1%, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν δημιουργήσει πάνω από 6.000 νέες θέσεις εργασίας.

– Το 14% των υπαλλήλων στις 100 αυτές επιχειρήσεις εργάζονται στην εταιρεία τους πάνω από 15 χρόνια.

– Η συστηματική απουσία προσωπικού είναι χαμηλή (2,6%), έτσι οι 100 αυτές εταιρείες αυξάνουν την παραγωγικότητά τους και μειώνουν τα κόστη αντικατάστασης.

– Η εθελοντική αποχώρηση προσωπικού είναι πολύ χαμηλή (μόνο 4,7% κατά μέσον όρο), κάτι που σημαίνει ότι οι 100 αυτές εταιρείες εξοικονομούν κόστη που αφορούν ανεύρεση και εκπαίδευση προσωπικού.

– Κατά μέσον όρο, οι κύριες ομάδες εργαζομένων αυτών των 100 εταιρειών λαμβάνουν 61 ώρες επίσημης εκπαίδευσης ετησίως.

– Το 94% των 100 εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη διαθέτουν ατομικά πλάνα ανάπτυξης για το προσωπικό όλων των επιπέδων.

– Το 72% των 100 αυτών εταιρειών επιχορηγούν εκπαιδευτικά προγράμματα εκτός αντικειμένου εργασίας.

– Το 86% αυτών των εταιρειών προσφέρουν κάποια μορφή ευελιξίας στα ωράρια εργασίας για κάποιους ή για όλους τους εργαζόμενους.

– Το προσωπικό του 85% των εταιρειών είναι συνδεδεμένο με το εταιρικό δίκτυο Η/Υ και έχει τη δυνατότητα να δουλέψει από το σπίτι.

– Το 44% προσφέρουν στους εργαζομένους τους καταμερισμό εργασίας (2 άτομα δουλεύουν part time και μοιράζονται την ίδια θέση πλήρους απασχόλησης).

– Το 32% των 100 εταιρειών παρέχουν τη δυνατότητα μακροχρόνιας άδειας για εκπαιδευτικούς ή άλλους σκοπούς (sabbaticals).

– Το 51% προσφέρουν στους εργαζομένους τους άδεια μετ’ αποδοχών για εθελοντική εργασία σε κοινωφελή έργα ή φιλανθρωπικό ίδρυμα της επιλογής τους.

– Το ποσοστό γυναικών σε θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων στις 100 αυτές εταιρείες είναι κοντά στο ποσοστό γυναικών στο σύνολο των εργαζομένων (38% περίπου). Το 26% των ανώτατων διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες.

– Οι 100 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον λαμβάνουν κατά μέσον όρο κάθε χρόνο αυθόρμητες υποψηφιότητες εργασίας (βιογραφικά) 5 φορές περισσότερες από το υφιστάμενο προσωπικό τους.

– Οι άνθρωποι είναι συνεργάσιμοι – 87% των εργαζομένων στις 100 καλύτερες εταιρείες δηλώνουν ότι μπορούν να στηριχθούν στους άλλους για συνεργασία.

– Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δουλέψουν παραπάνω για να βγει η δουλειά – 90% των εργαζομένων στις 100 καλύτερες εταιρείες το επιβεβαιώνουν.

– Οι εταιρείες με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον είναι πιο καινοτόμες, οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να μοιραστούν τις ιδέες τους και παίρνουν ρίσκα αφού επωφελούνται ενός περιβάλλοντος με υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης.

Ποιες επιχειρήσεις βραβεύτηκαν

Η ευρωπαϊκή λίστα των 100 εταιρειών δεν έχει αριθμητική ιεράρχηση, αλλά παρουσιάζεται με αλφαβητική σειρά. Ξεχωριστή αναγνώριση δίνεται στις ακόλουθες κατηγορίες:

– Η πρώτη απ’ όλες – Νικητής στο σύνολο

– Οι 10 καλύτερες εταιρείες

– Οι 5 καλύτερες εταιρείες σε τρεις κατηγορίες μεγεθών επιχείρησης

– Οι τρεις καλύτερες ανά τομέα δραστηριότητας (10 τομείς)

– Πέντε ειδικά βραβεία δίνονται στις εταιρείες που ξεχωρίζουν στις διαστάσεις που ορίζει το μοντέλο αξιολόγησης του Great Place to Work?: Αξιοπιστία, Σεβασμός στον εργαζόμενο, Δικαιοσύνη, Υπερηφάνεια, Συντροφικότητα.

Παραθέτουμε (αλφαβητικά) τις 10 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη για το 2006: Bain & Company (Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο), Cofinimmo (Βέλγιο), Colgate Palmolive (Ελλάδα) – Νικητής στο σύνολο, ConSol* Software (Γερμανία), DePuy (Ιρλανδία), Microsoft (Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο), Middelfart Sparkasse (Δανία), Minervaskolan i Umea (Σουηδία), O2 (Γερμανία, Ιρλανδία), Vitae (Ολλανδία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή