Στρατηγική επέκτασης της ΔΕΗ σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη

Στρατηγική επέκτασης της ΔΕΗ σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γραμμή αμύνης απέναντι στα επεκτατικά σχέδια των ισχυρών εταιρειών ηλεκτρισμού της Ευρώπης επιχειρεί να στήσει η ΔΕΗ. Περιχαρακωμένη για πολλά χρόνια στα στενά όρια της εγχώριας αγοράς έδωσε μία άνευ μεγάλης σημασίας και με άνισους όρους μάχη για τη διατήρηση της μονοπωλιακής της θέσης στην εσωτερική αγορά που στο νέο περιβάλλον της διευρυμένης και ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού δεν της παρέχει καμία πλέον ασφάλεια. H κραταιά για τα δεδομένα της χώρας επιχείρηση, δείχνει με υστέρηση να αντιλαμβάνεται την μεγάλη απειλή που έρχεται από το εξωτερικό και αποκαλείται διασυνοριακό εμπόριο. Απούσα από τις εξελίξεις, βλέπει την αγορά ηλεκτρισμού να κυριαρχείται σήμερα από ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων, που τείνει να γίνει ακόμη μικρότερος μέσω των εξαγορών και συγχωνεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και διαβλέπει μία επιθετική πολιτική από την πλευρά τους, με την οποία σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη. H στρατηγική αυτή απευθύνεται κυρίως στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου ακόμη φαίνεται ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. H συστράτευση με εταιρείες που διαμορφώνουν το παιχνίδι της αγοράς, όπως η EON, η EDF, η ENEL κ.λπ. για την είσοδό της σε αυτές τις αγορές, έχει απορριφθεί από τη ΔΕΗ σε αυτή τη φάση. «H επιχείρηση αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία παρουσία στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα η κερδοφορία της έχει υποστεί σημαντική μείωση. Οι δύο αυτοί παράγοντες δεν της επιτρέπουν να έχει μία ισότιμη θέση στις διαπραγματεύσεις με μεγάλες εταιρείες παραγωγής στην Ευρώπη», τονίζουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη. «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δυνατό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στο εξωτερικό για να μπορούμε να μιλάμε για τέτοιου είδους συμμαχίες», συμπληρώνουν.

Με στόχο τη δημιουργία αυτού του χαρτοφυλακίου, η ΔΕΗ προωθεί τη σύσταση εταιρείας συμμετοχών σε συνεργασία με την διεθνή εταιρεία ενεργειακών επενδύσεων Contour Global To διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης έχει ήδη εγκρίνει τη δημιουργία εταιρείας ενεργειακών συμμετοχών – Corporate Venture Fund στην οποία θα συμμετάσχουν με ποσοστό 45% έκαστος η ΔΕΗ και η Contour Global και 10% η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία φέρεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον ή άλλος θεσμικός επενδυτής. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ και θα στηρίξει εξαγορές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πρώτος στόχος είναι η αγορά του Μαυροβουνίου και συγκεκριμένα η εξαγορά σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 210 MW και του ορυχείου της Pljeevlja που τροφοδοτεί το σταθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «K», αύριο το δ.σ. αναμένεται να εγκρίνει τη συμμετοχή της κοινής εταιρείας που έχει συσταθεί με την Contour Global στον διαγωνισμό για την πώληση του σταθμού που θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουνίου. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ αναγνωρίζουν το υψηλό ρίσκο της επένδυσης, τόσο λόγω της πολιτικής αστάθειας όσο και της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς. Το ρίσκο αυτό περιορίζεται, σύμφωνα με τους ίδιους, με τη συμμετοχή της Contour Global. Οπως τονίζουν, διαθέτει διεθνή εμπειρία στη λειτουργία επιχειρήσεων και σε διεθνείς εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η Contour Global είναι ιδιωτική εταιρεία ενέργειας, ανάπτυξης και λειτουργίας έργων υποδομής με έδρα στη Νέα Υόρκη και γραφεία στο Χιούστον, το Παρίσι και το Κίεβο. Σύμφωνα με το προφίλ που έχει δώσει η ΔΕΗ, εστιάζει τις δραστηριότητές της σε αγορές με μεγάλη ανάπτυξη παγκοσμίως. Διαθέτει μιαν έμπειρη ομάδα με σημαντικές προηγούμενες επιδόσεις σε ενεργειακές επενδύσεις σε πάνω από 25 χώρες στην Αμερική, Ευρώπη και στην Αφρική, έχοντας υλοποιήσει περισσότερα από 55 ενεργειακά έργα. Επικεφαλής είναι ο κ. Josebh C. Bradt, πρώην αντιπρόεδρος και Chief Opera-tiong Officer της AES Corpo-ration (ΗΠΑ), από τις μεγαλύτερες διεθνώς εταιρείες ηλεκτρισμού. Κύριος μέτοχος της Contour Global είναι η Capital Group, ιδιωτική επενδυτική εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται 3 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή