Σε καθοδική τροχιά η κερδοφορία της ΔΕΗ

Σε καθοδική τροχιά η κερδοφορία της ΔΕΗ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των καθαρών κερδών σε ποσοστό 22,5% (διαμορφώθηκαν σε 89,5 εκατ. ευρώ) παρουσίασε η ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά την αύξηση των εσόδων σε ποσοστό 11,2% (έφτασαν σε 1.112,8 εκατ. ευρώ). H μείωση της κερδοφορίας αποδίδεται από τη διοίκηση στην αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων και όπως προκύπτει από την ανάγνωση των επίσημων στοιχείων, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν βοηθούσαν τα υδροηλεκτρικά, η παραγωγή των οποίων αυξήθηκε κατά 40,6% υποκαθιστώντας σε ποσοστό 18,43% τη χρήση πετρελαϊκών μονάδων, αλλά και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 103% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2005. Θα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι στα αποτελέσματα αυτού του τριμήνου καταγράφεται μηδενική δαπάνη για αγορά δικαιωμάτων ρύπων, όταν το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο κατέγραψε δαπάνη ύψους 19,5 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 27,5% και διαμορφώθηκαν σε 126,8 εκατ. ευρώ, έναντι 174,9 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 12,2% και διαμορφώθηκαν σε 295,8 εκατ. ευρώ, έναντι 336,9 εκατ. ευρώ. Κατά 23% αυξήθηκε η δαπάνη που καταβάλλει η ΔΕΗ στο ΔΕΣΜΗΕ για τη χρήση του συστήματος μεταφοράς, ενώ οι δαπάνες μισθοδοσίας κατά 7,8%. Οι δαπάνες για καύσιμα αυξήθηκαν κατά 40,6 %, παρά τις μειωμένες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου που αναλώθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Αύξηση της τάξης του 3% εμφανίζει και το καθαρό χρέος της επιχείρησης, το ύψους του οποίου διαμορφώθηκε σε 3.686,3 εκατ. ευρώ, έναντι 3.578,1 εκατ. ευρώ.

«Φρένο» στην επένδυση του Μαυροβουνίου

Μακριά από την αγορά του Μαυροβουνίου αποφάσισε να μείνει τελικά η ΔΕΗ. H επιχείρηση δεν θα συμμετάσχει τελικά στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 210 MW και του ορυχείου τροφοδοσίας του. Το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο έβαλε «φρένο» στην επένδυση του Μαυροβουνίου, καθώς η ολοκλήρωση της αποτίμησης (due Diligeuce) ανέδειξε ρίσκα σε πολλούς τομείς που σχετίζονται με την απουσία ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς, το καθεστώς εξόρυξης λιγνίτη κ.ά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση αποτελούσε και το πρώτο βήμα συνεργασίας με την αμερικανική εταιρεία Contour Clobal στο πλαίσιο της από κοινού επέκτασης στην αγορά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή