Αυξήσεις στα τιμολόγια ζητεί η ΔΕΗ

Αυξήσεις στα τιμολόγια ζητεί η ΔΕΗ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που να αντανακλούν το κόστος των καυσίμων έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Μανιατάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Τάσου Νεράντζη και απευθυνόμενος στους μετόχους, ο κ. Μανιατάκης επισήμανε την επιβάρυνση που έχει στα αποτελέσματα της εταιρείας το υψηλό κόστος καυσίμων, το οποίο, όπως είπε, δεν μετακυλίστηκε στην κατανάλωση. Αντιπαρέβαλε την πολιτική αντανάκλασης του κόστους καυσίμων στα τιμολόγια που εφαρμόζουν όλες οι εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη και υπενθύμισε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα διαθέτει τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη των 15 και ειδικά για τα οικιακά ότι είναι κατά 52% χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Απαντώντας εμμέσως στα επιχειρήματα περί πληθωριστικών πιέσεων, αναφέρθηκε στην Πορτογαλία, ως χώρα με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, όπου οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν με ρυθμό διπλάσιο του πληθωρισμού. Αναφέρθηκε επίσης στη διαφορά μεταξύ των παγίων της ΔΕΗ και του OTE, σημειώνοντας ότι το αντίστοιχο μηνιαίο ύψος είναι για τη ΔΕΗ 1,7 ευρώ και για τον OTE 4,12 ευρώ.

Καταλήγοντας στην αναφορά του περί τιμολογίων, έκανε λόγο για ανάγκη εξορθολογισμού και διαφοροποίησης της δομής τους, ώστε να αντικατοπτρίζουν περισσότερο το πραγματικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επεκτείνοντας την ανάγκη του εξορθολογισμού και σε άλλους τομείς, σημείωσε την επιβάρυνση της επιχείρησης με το κόστος υπηρεσιών κοινής ωφελείας, ύψους 495 εκατ. ευρώ, καλώντας εμμέσως την κυβέρνηση να το καταβάλει.

Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή πολιτική της επιχείρησης, ο κ. Μανιατάκης ανακοίνωσε χθες τη σύσταση εταιρείας συμμετοχών με την αμερικανική εταιρεία Contor Global, με σκοπό την επέκτασή της στην αγορά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ανακοίνωσε επίσης τη δυναμική επέκταση της εταιρείας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με την εγκατάσταση 1.540 MW σε συνεργασία με εταίρους ή 770 MW αυτόνομα. H υλοποίηση του σχεδίου θα αυξήσει το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά των ΑΠΕ από το 8% σήμερα στο 22% το 2014. Στην νέα αναπτυξιακή πολιτική της επιχείρησης εντάσσεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της που εκτιμάται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης, ο υφυπουργός κ. Τάσος Νεράντζης αποκάλεσε τη ΔΕΗ «διαχρονικό εθνικό κεφάλαιο», το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, «ως σημαντικός παίκτης στην ελληνική αγορά και ένας από τους πιο υπολογίσιμους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η χθεσινή γενική συνέλευση ενέκρινε την εισήγηση της διοίκησης για διανομή μερίσματος ύψους 50 λεπτών ανά μετοχή από τα κέρδη χρήσης 2005.

Αναπτυξιακές προτεραιότητες

1. Υλοποίηση προγράμματος «Ηρακλής» με 12 δράσεις που θα μειώσουν το κόστος κατά 190 εκατ. ευρώ μέχρι το 2010.

2. Σύσταση εταιρείας συμμετοχών με την αμερικανική Contor Global για την επέκταση στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης.

3. Εγκατάσταση ισχύος 1.540 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2014.

4. Αξιοποίηση ακίνησης περιουσίας 1,6 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή