Με την είσοδο Βουλγαρίας, Ρουμανίας στην Ε.Ε. θα ενισχυθεί ο όμιλος Βιοχάλκο

Με την είσοδο Βουλγαρίας, Ρουμανίας στην Ε.Ε. θα ενισχυθεί ο όμιλος Βιοχάλκο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είσοδος της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2007 στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ωφελήσει σημαντικά τον όμιλο Βιοχάλκο, ο οποίος δραστηριοποιείται παραγωγικά στις χώρες αυτές, καθώς εκτιμάται ότι με την ένταξή τους οι 2 χώρες θα αναπτύξουν τις υποδομές τους και θα ενισχύσουν την εσωτερική τους αγορά.

Αυτό τονίσθηκε χθες από στελέχη της Βιοχάλκο, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του μεγαλύτερου μεταλλουργικού ομίλου της χώρας μας στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Παράλληλα, έγινε γνωστό από τη διοίκηση της Βιοχάλκο ότι έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ανάπτυξης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της, με στόχο να δημιουργήσει μια σταθερή πηγή εισοδημάτων, επιπροσθέτως των προερχομένων από τη βιομηχανική της δραστηριότητα.

Η Βιοχάλκο ιδρύθηκε το 1937 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1947.

Συμμετέχει σε περισσότερες από 80 εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή χαλυβουργικών προϊόντων, με την επεξεργασία χαλκού και αλουμινίου, με την παραγωγή καλωδίων, καθώς και με την ανάπτυξη ακινήτων.

Κατά το 2005, η Βιοχάλκο συνέχισε την ανοδική της πορεία, επιτυγχάνοντας αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών στα 2.331 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 8% σε σχέση με το 2004.

Η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στην αύξηση του όγκου των πωληθέντων όσο και στην ανατίμηση των μετάλλων. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων τρίτων ανήλθαν σε 59 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 43%, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 219 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 16% σε σχέση με αυτά του 2004.

Οι αποσβέσεις της περιόδου που επιβάρυναν τα αποτελέσματα ανήλθαν σε 116 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4%.

Η κερδοφορία του ομίλου επηρεάστηκε δυσμενώς από τη μεγάλη ανατίμηση των πρώτων υλών, από την αύξηση του κόστους ενέργειας, από τη δυσμενή για τις εξαγωγές ισοτιμία του ευρώ, ειδικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005, και τη φυσιολογική επιβράδυνση των μεγάλων έργων στη χώρα μας, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό οι εταιρείες της Βιοχάλκο αυξάνουν συνεχώς την παρουσία τους στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα τα δύο τρίτα περίπου του κύκλου εργασιών να πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, ενώ οι εξαγωγές αντιστοιχούν σε περίπου 8% των εξαγωγών της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή