Δρομολογεί αλλαγές στη ΔΕΠΑ η στελέχωση του ΣΕΕΣ

Δρομολογεί αλλαγές στη ΔΕΠΑ η στελέχωση του ΣΕΕΣ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στη διοίκηση της ΔΕΠΑ, που θα λάβουν χώρα στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, την προσεχή Τρίτη 30 Μαΐου, θα επιφέρει η σύσταση και στελέχωση του νέου θεσμικού οργάνου χάραξης εθνικής ενεργειακής πολιτικής (Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής). Οπως ήδη έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε την τοποθέτηση του προέδρου της ΔΕΠΑ κ. Ραφαήλ Μωυσή στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, οργάνου που θεσμοθετήθηκε προσφάτως στο πλαίσιο υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος. H μετακίνηση του κ. Μωυσή από τη ΔΕΠΑ στο ΣΕΕΣ θεωρείται απαραίτητη, λόγω ασυμβιβάστου. Για τον ίδιο λόγο, από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ αναμένεται να αποχωρήσει στη γενική συνέλευση και ο κ. Δημήτρης Μπέης, ο οποίος συμμετέχει ως εκπρόσωπος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ο κ. Μπέης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει καθήκοντα εκτελεστικού γραμματέα στο ΣΕΕΣ. Τα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τα δύο μέλη που θα αποχωρήσουν από το Δ.Σ. της ΔΕΠΑ δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά και αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως με την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης. Το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Ασημάκη Παπαγεωργίου, θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της ΔΕΠΑ και στη συνέχεια την είσοδό της στο Χρηματιστήριο. Οπως τονίζουν ανώτατα στελέχη της επιχείρησης, ο νομικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος είναι τον Φεβρουάριο του 2007 να λειτουργούν ως ξεχωριστές εταιρείες, ο τομέας της μεταφοράς (ΔΕΣΦΑ) και ο τομέας της εμπορίας, η μητρική δηλαδή εταιρεία ΔΕΠΑ που θα έχει υπό τον έλεγχό της σε ποσοστό 100% τουλάχιστον για μια δεκαετία την πρώτη (μεταφορά).

Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες μετοχοποίησης της μητρικής εταιρείας σε ποσοστό που θα αποφασίσει ο βασικός μέτοχος (Δημόσιο).

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται και η προκήρυξη των διαγωνισμών για τις τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου στις περιοχές Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Στο μεταξύ υλοποιείται ήδη το έργο διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου, αλλά και το έργο αναβάθμισης του σταθμού της Ρεβυθούσας, που θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση της δυναμικότητάς του από 700 εκατ. κ.μ. ετησίως σε 1,5 δισ. κ.μ. αερίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2005 η ΔΕΠΑ πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 630 εκατ. ευρώ και κέρδη ύψους 32 εκατ. ευρώ. Τα δύο βασικά μεγέθη αναμένεται να αυξηθούν στην τρέχουσα χρήση, καθώς διευρύνεται η χρήση του φυσικού αερίου τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στην αστική κατανάλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή