O ΔΗΚΤΗΣ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τράπεζες: σε πληρώνουν για να σε δανείσουν

Στον δρόμοπου χάραξε η Εθνική Τράπεζα, χαρίζοντας ποσό ίσο με 4% του δανείου για κάθε νέο στεγαστικό δάνειο, προχωρούν μεταξύ άλλων η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, και άλλες τράπεζες θα ακολουθήσουν την πρακτική «σε πληρώνουμε για να πάρεις δάνειο», αφού -όπως σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη- είναι μια πρακτική που προσφέρεται για αντιγραφή. Αλλωστε, είναι αντίστοιχη με την προσφορά των δωρεάν εξόδων νομικού και τεχνικού ελέγχου που κυριάρχησε μέχρι πρόσφατα. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η Τράπεζα Πειραιώς, εκτός από το bonus του 4% και τα έξοδα του δανείου, χαρίζει και ασφάλιση ζωής στον δανειολήπτη για ένα χρόνο. Πάντως, όλες οι τράπεζες προβλέπουν στις συμβάσεις τους ότι σε περίπτωση που ο πελάτης αποπληρώσει πρόωρα το δάνειο, θα επιστρέψει και το σχετικό ποσό που έχει εισπράξει ως bonus. Τον πελάτη δεν αρκεί να τον δελεάσεις, πρέπει και να τον δεσμεύσεις…

ΔΕΗ: αρνητικοί οι αναλυτές

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της ΔΕΗ από «ουδέτερη» (neutral) σε «μείωση» (reduce) και μείωση της τιμή στόχου από τα 18,80 στα 18 ευρώ προχώρησε χθες η ελβετική τράπεζα UBS. Αιτία ήταν ο ανεπαρκής περιορισμός του κόστους που έδειξαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Εν τω μεταξύ, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley δημοσίευσε έκθεση με τίτλο «Νέοι παίκτες θα έρθουν εις βάρος της ΔΕΗ», που σχολιάζει τις προοπτικές ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. H Morgan Stanley δίνει τιμή-στόχο 16 ευρώ και σύσταση underweight για τη μετοχή της ΔΕΗ. Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος τονίζει ότι «με τους νέους κανονισμούς (σ.σ. στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας) δεν πρόκειται να δικαιολογείται τιμή άνω των 16 ευρώ ανά μετοχή».

Αλλαγή φρουράς

Νέος διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μαΐλλη τοποθετήθηκε ο κ. Χαράλαμπος Σταυρινουδάκης, ο οποίος μέχρι σήμερα κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών. Η παραπάνω απόφαση υλοποιεί τη πρόθεση του ιδρυτή και προέδρου του ομίλου, Μιχαήλ Μαΐλλη, να ισχυροποιήσει τη διοικητική δομή της εταιρείας. Η εταιρεία, μέσα από το τριετές επιχειρησιακό της πλάνο, στοχεύει σε αύξηση των πωλήσεων 25% μέχρι το 2008 με παράλληλη βελτίωση της ρευστότητας (cashflow).

Μένουν να γίνουν πολλά

Αποστάσεις από την αποτελεσματικότητα του εποπτικού μηχανισμού και τα αποτελέσματα των ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης τήρησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής και πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Δούκας Παλαιολόγος. Αν και διευκρίνισε ότι «ποτέ άλλοτε δεν είχαν γίνει τόσο πολλά στο θέμα των ελέγχων», υπογράμμισε επίσης ότι «είναι πολλά αυτά που μένουν να γίνουν ακόμα». Μεταξύ αυτών, οι συστηματικοί και διαρκείς επιτόπου έλεγχοι στα γραφεία των ασφαλιστικών εταιρειών, αφού, όπως είπε, «ο τριήμερος έλεγχος μια φορά τον χρόνο δεν είναι αρκετός». Ο επικεφαλής της Εθνικής Ασφαλιστικής εναπόθεσε πάντως τις ελπίδες του στη νέα εποπτική αρχή, η ενεργοποίηση της οποίας ακολουθεί πάντως ρυθμούς χελώνας.

Καλό φινάλε για Τ.Τ.

Σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή του 35% των μετοχών το Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο και η έκδοση αναμένεται να υπερκαλυφθεί περισσότερο από 2 φορές. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος τιμών έχει καθοριστεί μεταξύ 11,30 ευρώ (η κατώτερη) και 13,50 ευρώ (η ανώτερη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή