Διπλασιάζει τις ταχύτητες στο ADSL ο ΟΤΕ

Διπλασιάζει τις ταχύτητες στο ADSL ο ΟΤΕ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισε από χθες ο δωρεάν διπλασιασμός των ταχυτήτων πρόσβασης των ευρυζωνικών συνδέσεων (ADSL), όπως ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος. Η απόφαση της διοίκησης του οργανισμού οδηγεί ουσιαστικά σε ποιοτική αναβάθμιση των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα και στην ουσία σε έμμεση μείωση του κόστους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχη πολιτική θα ακολουθήσουν και οι εταιρείες παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, οι οποίες επίσης θα διπλασιάσουν τις ταχύτητες πρόσβασης στις συνδέσεις ADSL με την ίδια συνδρομή.

Με την απόφαση του ΟΤΕ καταργούνται οι ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητα 384 kbps (η ταχύτητα διπλασιάζεται στα 768 Kbps), οι οποίες θεωρούνται απαρχαιωμένες και δεν προσφέρονται εδώ και πολλούς μήνες στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι ταχύτητες θα αναβαθμιστούν ως εξής:

– Υφιστάμενες ταχύτητες πρόσβασης (downstre-am / upstream) 384/128 kbps, 512/128 kbps, 1024/256 kbps.

– Αναβαθμισμένες ταχύτητες πρόσβασης (down-stream / upstream) 768/192 kbps, 1024/256 kbps και 2048/256 kbps.

Η αναβάθμιση των ονομαστικών ταχυτήτων ADSL προσβάσεων από τον ΟΤΕ αφορά όλες τις προσβάσεις ADSL (υφιστάμενες και νέες/χονδρικής και λιανικής) και πραγματοποιείται χωρίς καμία αύξηση στα μηνιαία τέλη, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στον τελικό χρήστη, ιδιώτη ή επιχείρηση. Η διαδικασία της αναβάθμισης όλων των ADSL προσβάσεων αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Συνολικά θα αναβαθμιστούν πάνω από 2.000 κόμβοι (DSLAMs) του ΟΤΕ σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ το έργο θα υλοποιηθεί ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα, το δίκτυο ADSL του ΟΤΕ περιλαμβάνει περίπου 525.000 εγκατεστημένες πόρτες σε περίπου 1000 σημεία παρουσίας σε όλη την Ελλάδα που εξυπηρετούν πάνω από 330.000 πελάτες ΑDSL.

Οι χρήστες από την πλευρά τους δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση του εξοπλισμού τους, αφού η διαδικασία της αναβάθμισης πραγματοποιείται στις υποδομές του ΟΤΕ. Οι χρήστες που είχαν συμπεριληφθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης ADSL προσβάσεων θα διατηρήσουν τις αναβαθμισμένες ταχύτητες που είχαν και κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις καταγράφουν τους τελευταίους μήνες εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά εξακολουθεί να είναι μεγάλη η διαφορά που χωρίζει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ο βαθμός διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα έφτασε το 2,66% την 1η Ιουλίου (έναντι 1,5% στις αρχές του χρόνου), σημειώνοντας αύξηση κατά 77,3%. Ο συνολικός αριθμός ευρυζωνικών συνδέσεων, σε λειτουργία, σε ολόκληρη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τις 296.800 συνδέσεις (στοιχεία ΕΕΤΤ και ΟΤΕ έως τέλος Ιουνίου 2006). Ο παραπάνω συνολικός αριθμός περιλαμβάνει τις συνδέσεις του ΟΤΕ (282.965), τον εκτιμώμενο αριθμό συνδέσεων υπόλοιπων παρόχων που ανέρχεται σε περίπου 11.000, καθώς και λοιπών ευρυζωνικών συνδέσεων του ΟΤΕ, όπως π. χ. μισθωμένες γραμμές, ασύρματες συνδέσεις, που ανέρχονται σε 2.778 Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η διατήρηση της λιανικής ζήτησης στα επίπεδα αυτά, θα συμβάλει σε απόλυτη αύξηση του βαθμού διείσδυσης κατά τουλάχιστον 1,5%, δηλαδή περί του 4,1% μέχρι το τέλος του 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή