Κερδοφόρο το 2006 για τις εισηγμένες

Κερδοφόρο το 2006 για τις εισηγμένες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις πλέον σημαντικές και κερδοφόρες οικονομικές χρήσεις προκύπτει το 2006 για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, οι οποίες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αποδεικνύουν ότι κινούνται με γνώμονα την «παραγωγή» λειτουργικών κερδών, τη μείωση των υποχρεώσεων τους και γενικά τον εξορθολογισμό των οικονομικών τους καταστάσεων. Η δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών εννεαμήνου, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, πέραν της απόδειξης ότι οι ελληνικές εισηγμένες πέτυχαν κέρδη-ρεκόρ στην ιστορία τους, δείχνει επίσης και ποιες εταιρείες βρίσκονται σε διαρκή ανοδική πορεία. Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις, όπου αρκετές επιχειρήσεις βρέθηκαν να καταγράφουν «ακραίες» μεταβολές βασικών μεγεθών όπως τα λειτουργικά τους κέρδη, τα καθαρά κέρδη, τις υποχρεώσεις και την καθαρή θέση. Στις περισσότερες από αυτές βέβαια υπάρχει λογική εξήγηση.

Επιχειρήσεις

Εξετάζοντας τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων για το εννεάμηνο, τα οποία συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν εταιρείες οι οποίες πέτυχαν σημαντικές επιδόσεις, μειώνοντας τις υποχρεώσεις τους και αυξάνοντας κέρδη, εξασφαλίζοντας έτσι μια υγιή εικόνα, η οποία μπορεί να «εξαργυρωθεί» και στο ταμπλό του Χ.Α.

Από τις εταιρείες οι οποίες δείχνουν να έχει βελτιωθεί η εικόνα τους, είναι η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, η οποία αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, καθώς η ενίσχυση που εμφανίζει στα οικονομικά της μεγέθη δεν είναι λειτουργική. Τα έσοδα της εταιρείας και τα κέρδη της αυξήθηκαν από τη ρύθμιση χρεών που έκανε με τις τράπεζες, αλλά και τον συμβιβασμό με την κατασκευάστρια εταιρεία των μηχανών των ταχύπλοων πλοίων Αίολος. Είναι λογικό τα μεγέθη αυτά να μην επαναληφθούν το 2007.

Με έκτακτα έσοδα ενισχύθηκαν και άλλες εισηγμένες όπως η Γερμανός και η Infoquest, οι οποίες μείωσαν με τον τρόπο αυτό τα δάνειά τους, ενώ άλλες εταιρείες όπως η Folli Follie, προχώρησαν σε αύξηση των δανειακών τους υποχρεώσεων προκειμένου να υλοποιήσουν επενδυτικές στρατηγικές όπως για την εν λόγω εταιρεία ήταν η εξαγορά πακέτου των ΚΑΕ.

Επίσης, εταιρείες όπως η Χατζηιωάννου, η Πετζετάκις, η Ιντρακόμ, λόγω πτώσης του τζίρου από κάποιες δραστηριότητες με υψηλό κόστος, εμφανίζουν σημαντικές ζημιές παρά τη μέχρι σήμερα κερδοφορία τους.

Αντίθετα, ο ΟΤΕ εμφανίζει μια ιδιαίτερα καλή εικόνα μετά την ολοκλήρωση και της εθελουσίας, η οποία επιβάρυνε συγκυριακά τα μεγέθη της εταιρείας πέρυσι και πλέον επιστρέφει στην υψηλή κερδοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή