Παλινδρομήσεις στη Σοφοκλέους

Παλινδρομήσεις στη Σοφοκλέους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παλινδρομική κίνηση της Σοφοκλέους την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, αποδίδεται στην άνοδο του ευρώ και τα χλιαρά οικονομικά αποτελέσματα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που επηρέασαν αρνητικά τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οπως εξηγούν χρηματιστές και διαχειριστές, η υπεραπόδοση του Γενικού Δείκτη και πολλών μετοχών έχει ως συνέπεια η αγορά να είναι ευάλωτη σε κάθε αρνητική εξέλιξη, αφού οι ξένοι θεσμικοί αποσύρουν κεφάλαια προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις ώριμες αγγλοσαξονικές αγορές και τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Η Σοφοκλέους αντλεί δυναμική από την υψηλή ρευστότητα που εισάγεται στο σύστημα από τα ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους και έχουν υπερβεί τις απώλειες για το σύνολο της παρελθούσης οικονομικής χρήσης.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έφερε και το τελικό αποτέλεσμα των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου για τις 327 εισηγμένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνο Χατζηδάκη, «η αναλογία «τρία προς τέσσερα» στη σχέση κερδοφόρων – ζημιογόνων διατηρήθηκε και στο εννεάμηνο και δεν έλειψαν ποσοστιαίες και απόλυτες αποκλίσεις που δημιουργούν εντυπώσεις (θετικές και αρνητικές) συνιστώντας μια ιδιαιτερότητα σε ό,τι αφορά την ψαλίδα των επιχειρηματικών επιδόσεων της ελληνικής αγοράς. Η δραστηριότητα παρουσίασε διψήφια «άνθηση» (+19%) και ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί πλέον το 39% των συνολικών κερδών των εισηγμένων εταιρειών. Ουσιαστικά, από την παλιά κατάταξη των κλάδων μόνο τρεις παρουσιάζουν κάποια αξιοσημείωτη κάμψη δραστηριότητας, η οποία οφείλεται και σε συγκυριακούς λόγους».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι παρατηρήθηκε και πάλι στενότητα στις συνθήκες ρευστότητας, αφού οι υποχρεώσεις των εισηγμένων αυξήθηκαν κατά 6% με τις μικρότερες επιχειρήσεις να εμφανίζουν πιο έντονα προβλήματα χρηματοδότησης ή είσπραξης των απαιτήσεών τους. Ωστόσο, η αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 27% δείχνει ικανή να υποστηρίξει το μέγεθος του δανεισμού καθώς το κόστος παραμένει σχετικά διαχειρίσιμο.

Ακόμη επισημαίνεται η «επικίνδυνη» τροχιά αρκετών εταιρειών που έχουν μπει για τα καλά στο «κόκκινο» σε επίπεδο δραστηριότητας, κερδών, καθαρής θέσης αλλά και λειτουργικών κερδών και οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας. Τη μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας στο εννεάμηνο του 2006 εμφάνισαν οι: Interfish (18,166%), Ridenco (5,727%), Info-Quest (2,340%), Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις (2,253%), Spider (1.646%), Cyclon (1,203%), Κορδέλλου (1,057%), Lamda Development (683%), Σιδενόρ (637%), Νεοχημική (625%). Την ισχυρότερη ενίσχυση του τζίρου τους, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, σημείωσαν οι: Τρία Αλφα (254%), Ζήνων (212%), Intracom Κατασκευές (141%), Αττικάτ (125%), Folli Follie (114%), Νεοχημική (95%), Lamda Development (87%), Profile (80%), Επίλεκτος (3Μ-79%) και Χαλκόρ (77%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή