Εισαγωγές χάλυβα «αγνώστου ταυτότητας»

Εισαγωγές χάλυβα «αγνώστου ταυτότητας»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον εισαγγελέα αναμένεται να στείλει η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ υπόθεση που αφορά την εισαγωγή χιλιάδων τόνων χάλυβα, αμφιβόλου ποιότητας, με βάση πρόσφατη καταγγελία της Ενωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος (ΕΝΧΕ). Από επιστολή που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΝΧΕ στον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θεμ. Ξανθόπουλο προκύπτει η ύπαρξη κυκλώματος το οποίο εισάγει τόνους χάλυβα από τρίτες χώρες, αλλά παρακάμπτει τους ελέγχους στα τελωνεία χρησιμοποιώντας ως «παράθυρο» την Κύπρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) μόνο τον περασμένο Ιούνιο εισήχθησαν στην Ελλάδα 4.683 τόνοι χαλύβων οπλισμένου σκυροδέματος από την Κύπρο.

Επειδή η Κύπρος δε διαθέτει χαλυβουργία, είναι προφανές ότι τα προϊόντα προέρχονται από τρίτες χώρες. Δεν θα είχε κανένα νόημα η εισαγωγή χάλυβα στην Ελλάδα από κοινοτική χώρα μέσω Κύπρου, όπως επισημαίνεται και στην επιστολή της ΕΝΧΕ. Η υπόθεση καθίσταται ακόμα πιο σκοτεινή, καθώς η χάλυβας παρουσιάστηκε στην Ελλάδα ως προερχόμενος από την Κύπρο, όπως και κατέγραψε η ΕΣΥΕ, αλλά η αντίστοιχη στατιστική υπηρεσία της Κύπρου αναφέρει σε σχετική επιστολή της ότι την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2006 δεν έγιναν εξαγωγές χάλυβα στην Ελλάδα! Στην Ελλάδα, οι χάλυβες οπλισμένου σκυροδέματος που προέρχονται από μη κοινοτικές χώρες ελέγχονται στα τελωνεία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Η κάλυψη των αυστηρών προδιαγραφών του ΕΛΟΤ είναι υποχρεωτική για λόγους ασφαλείας των κατασκευών σε μια σεισμογενή χώρα, όπως η Ελλάδα. Ομως, επειδή οι εισαγωγείς χρησιμοποιούν την Κύπρο, που είναι κράτος – μέλος της Ενωσης, δε γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι με αποτέλεσμα να διατίθεται στην αγορά αγνώστου προέλευσης και ανεξακρίβωτης ποιότητας χάλυβας, σε βάρος και των εγχωρίων βιομηχανιών.

Για την περίπτωση των εισαγωγών από την Κύπρο, η ΕΝΧΕ ζήτησε τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι κυπριακές τελωνειακές αρχές ελέγχουν την ποιότητα του χάλυβα. Το υπουργείο Οικονομικών / Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε στην πρεσβεία ότι δε γίνεται κανένας έλεγχος ποιότητας κατά την εισαγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων. Οι ελληνικές χαλυβουργίες υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να εξακριβωθεί ποιοι είναι οι τελικοί αγοραστές του χάλυβα από τρίτες χώρες, καθώς αναμιγνύεται στα σημεία πώλησης ή στα εργοτάξια των τεχνικών εταιρειών με προϊόντα εγχώριας καταγωγής.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ενημερώθηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο για τις περίεργες εισαγωγές, αλλά υποστήριξαν στον ΕΝΧΕ πως δεν υπάρχει μηχανισμός για έλεγχο τέτοιων περιπτώσεων. Ο μοναδικός έλεγχος γίνεται από τα τελωνεία, τα οποία αδυνατούν να παρέμβουν στην περίπτωση του δήθεν κυπριακού χάλυβα διότι τα προϊόντα, ως προερχόμενα από κοινοτική χώρα, δεν εκτελωνίζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή