Η υπεραπόδοση την έκανε ευάλωτη σε κάθε αρνητική εξέλιξη

Η υπεραπόδοση την έκανε ευάλωτη σε κάθε αρνητική εξέλιξη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδύναμη η Σοφοκλέους να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 4.200 μονάδων καθώς οι πωλητές υπερίσχυσαν των αγοραστών. Η αγορά από τις αρχές Δεκεμβρίου παραμένει σε τροχιά διόρθωσης καθώς η υπερθέρμανση που σημειώθηκε το τελευταίο δίμηνο έχει δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες κυρίως σε μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

Οπως εξηγούν χρηματιστές και διαχειριστές, η υπεραπόδοση του γενικού δείκτη και πολλών μετοχών έχει ως συνέπεια η αγορά να είναι ευάλωτη σε κάθε αρνητική εξέλιξη, αφού οι ξένοι θεσμικοί αποσύρουν κεφάλαια προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις ώριμες αγγλοσαξονικές αγορές και τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Η Σοφοκλέους αντλεί δυναμική από την υψηλή ρευστότητα που εισάγεται στο σύστημα από τα ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους και έχουν υπερβεί τις απώλειες για το σύνολο της παρελθούσης οικονομικής χρήσης. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,47% και διαμορφώθηκε στις 4.191,96 μονάδες. Στις μετοχές του Ftse 20 με σημαντικές απώλειες έκλεισε η Alpha Bank στα 22,82 ευρώ με πτώση 3,5%, ο ΟΠΑΠ έχασε 1,84%. Αντίθετα με ικανοποιητικά κέρδη έκλεισε χθές ο τίτλος της Coca- Cola στα 28 ευρώ με κέρδη 1,82%, ο ΟΤΕ έκλεισε με ελαφρά κέρδη 0,46% και διαμορφώθηκε στα 22 ευρώ. Στους επιμέρους δείκτες του Ftse 20, η υψηλή κεφαλαιοποίηση υποχώρησε 0,84%, ενώ με απώλειες έκλεισαν τη χθεσινή ημέρα οι δείκτες Mid Cap 40 και Small Cap 80, της τάξης του 0,35% και 0,32% αντίστοιχα.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 821,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 520 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε πακέτα με σημαντικότερα εκείνα της Alpha Bank λόγω του placement. Τελικώς 136 μετοχές υποχώρησαν, 64 έκλεισαν αμετάβλητες, ενώ 104 μετοχές έκλεισαν ενισχυμένες. Η μετοχή των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών κατέγραψε τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη με 7,37% και ακολούθησαν: ο τίτλος του Ιμπέριο, σημειώνοντας άνοδο 6,43%, η Ελβέ 5,61%, η A.S. Company με κέρδη 5,41%, η Φίντεξπορτ ενισχύθηκε 5,30%. Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε η μετοχή της Ξυλεμπορία με πτώση 7,04% και ακολούθησε η προνομιούχος της Ανεκ με απώλειες 5,81%, η Compucon με πτώση 5,77% και το προνόμιο της Αεγέκ είχε απώλειες 5,48%. Επίσης με πτώση έκλεισε η Newsphone 4,86%, η Βογιατζόγλου Systems είχε απώλειες-4,37%, η τεχνική εταιρία Αθηνά υποχώρησε 3,79%, η Olympic Catering έχασε 3,50%, η Alpha Bank λόγω του placement υποχώρησε σε ποσοστό 3,47%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή