Ανάρπαστες οι μετοχές Alpha Bank και Πειραιώς

Ανάρπαστες οι μετοχές Alpha Bank και Πειραιώς

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες έγιναν ανάρπαστες, κυρίως από μεγάλα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, περισσότερες από 20 εκατ. μετοχές της Alpha Bank και 10 εκατ. μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, αποτυπώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες.

Ξένα χαρτοφυλάκια δαπάνησαν περίπου 700 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν τις ίδιες μετοχές που διέθεσαν οι δύο τράπεζες παρά το γεγονός ότι τόσο η τιμή μετοχής της Alpha όσο και της Πειραιώς βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Μετά την πώληση των ιδίων μετοχών το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών στην Alpha Bank προσεγγίζει το 50% ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς το 40%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η EFG Eurobank σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα στη διάθεση των ίδιων μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό της (περίπου 4,8 εκατ. μετοχές), προοπτική που όμως δεν επιβεβαιώνουν στελέχη της τράπεζας.

Πάντως, οι διοικήσεις των τραπεζών σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα στις αγορές και το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Οπως μεταφέρουν στην «Κ» στελέχη τραπεζών που συμμετέχουν σε παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται σε Ευρώπη και Αμερική, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των εγχωρίων τραπεζών τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί, οι ξένοι εξακολουθούν να τοποθετούνται ενισχύοντας τις θέσεις τους.

Σημειώνουν ότι οι ξένοι ελκύονται από την υψηλή κερδοφορία και αποδοτικότητα του κλάδου, αναγνωρίζοντας παράλληλα αφενός τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής τραπεζικής αγοράς και αφετέρου τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Περιοχή που οι εγχώριες τράπεζες έχουν αξιοσημείωτη παρουσία, η οποία διαρκώς ενισχύεται. Οι ξένοι με ενθουσιασμό προχώρησαν στην αγορά των μετοχών της Alpha Bank, έχοντας ενημερωθεί από τη διοίκηση της τράπεζας ότι τα κεφάλαια από την πώληση των μετοχών θα αξιοποιηθούν για την επέκταση του ομίλου σε νέες αγορές όπως αυτές της Τουρκίας και της Ουκρανίας, αγορές με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Ετσι οι ξένοι, υπό την επίδραση βεβαίως της τεράστιας ρευστότητας, επιμένουν σε εγχώριες τραπεζικές τοποθετήσεις οδηγώντας στα ύψη τις αποτιμήσεις: Στο τέλος Οκτωβρίου η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής Τράπεζας έφτανε τα 16,8 δισ. ευρώ έναντι 7,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2004, η Eurobank αναρριχήθηκε στα 9,9 δισ. ευρώ (από 4,9 δισ. ευρώ στις αρχές του 2004) ενώ η Alpha Bank έφτασε τα 9,3 δισ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή