Νέα τριετία ισχυρής ανάπτυξης για τις τράπεζες

Νέα τριετία ισχυρής ανάπτυξης για τις τράπεζες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης των τραπεζών και την επόμενη τριετία προέβλεψαν στελέχη τραπεζών μιλώντας στο Διεθνές Τραπεζικό Φόρουμ του περιοδικού Economist, που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Οι επιτελείς των τραπεζών σημείωσαν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος πριν αυτό προσεγγίσει τη φάση ωρίμασης, στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές. Ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης, επισήμανε ότι ενδέχεται να υπάρξουν και νέες ενοποιήσεις τραπεζών στην εγχώρια αγορά και αναφέρθηκε στη σημασία του περιορισμού του λειτουργικού κόστους, καθώς και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς κ. Γεώργιος Προβόπουλος σημείωσε στην ομιλία του ότι σε ακρογωνιαίο λίθο, από άποψη ανταγωνιστικότητας, αναγορεύεται πάντως η ποιότητα εξυπηρέτησης. Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των τραπεζών υπογράμμισε την πορεία της Πειραιώς αναφέροντας ότι από 12 καταστήματα το 1991 έφτασε σήμερα στα 500, ενώ το ενεργητικό της από 80 εκατ. ευρώ το 1991 ανήλθε στα 29 δισ. ευρώ σήμερα.

Ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Alpha Bank, Γιώργος Αρώνης, επισήμανε ότι για τα περιθώρια επιτοκίων στην Ελλάδα σε κάποια προϊόντα, όπως τα στεγαστικά δάνεια, υπάρχει απόλυτη σύγκλιση, ενώ σε άλλα προϊόντα, όπως οι κάρτες, τα περιθώρια είναι χαμηλότερα από ό,τι στην Ευρώπη και χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, όπου τα επιτόκια ξεπερνούν το 20%. Σημείωσε ακόμα ότι τις περισσότερες φορές οι συγκρίσεις επιτοκίων μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών είναι αδόκιμες.

Ο κ. Giorgio Pradeli, γενικός διευθυντής της EFG Eurobank, εμφανίστηκε λίαν αισιόδοξος για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Eurobank είναι το 2009 τα έσοδα από το εξωτερικό να αποτελούν το 30% του συνόλου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας κ. Κριστιάν Ζακ είπε ότι στην Ελλάδα μόλις το 17% των πελατών εμπιστεύεται τις συμβουλές των τραπεζών τους, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη φθάνει το 45%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή