Τρόφιμα-ποτά: έλλειμμα εξωστρέφειας

Τρόφιμα-ποτά: έλλειμμα εξωστρέφειας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στοίχημα της εξωστρέφειας καλείται να κερδίσει ο κλάδος ο τροφίμων και ποτών και η απάντηση στην πρόκληση αυτή θα κρίνει καθοριστικά την μελλοντική του ανάπτυξη. Παρότι οι εξαγωγές του καλύπτουν το 12% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας, μόλις ένα μικρό μέρος (15,8%) της παραγωγής εξάγεται τη στιγμή που οι εισαγωγές ενισχύονται συνεχώς. Τούτο επισημαίνει σχετική μελέτη του IOBE -που παρουσιάσθηκε σε ειδική εκδήλωση χθες- η οποία αποδίδει τη χαμηλή εξαγωγική επίδοση των τροφίμων-ποτών τόσο στα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του κλάδου όσο και στο γενικότερο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί προσκόμματα στο σύνολο των εξαγωγών. H ανάπτυξη του κλάδου μέσω της εξωστρέφειας εμφανίζεται ικανή και αναγκαία συνθήκη καθώς η μεγέθυνση της εγχώριας αγοράς από την οποία εξαρτάται σε ποσοστό 84%, θα επιβραδυνθεί ενώ είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν και απώλειες από την εισαγωγική διείσδυση. Βεβαίως, όπως επισημαίνει η μελέτη, στην κατεύθυνση αυτή προτεραιότητες θα πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων, η προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών και συμμαχιών και η συμμετοχή των εκπροσώπων της βιομηχανίας στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής προώθησης των εξαγωγών.

Ο κλάδος εμφανίζει χαμηλότερη της μέσης ευρωπαϊκής παραγωγικότητα και αποδοτικότητα, υστερεί στην εφαρμογή καινοτομιών παρά τις σημαντικές επενδύσεις, αντιμετωπίζοντας προβλήματα που σχετίζονται με το κόστος των πρώτων υλών, το γενικότερο επίπεδο ανταγωνιστικότητας αλλά και τη λειτουργία του Κράτους που έρχονται να επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, αποτρέπουν την προσέλκυση νέων επενδύσεων και περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η Ελλάδα κατέχει την 140η θέση όσον αφορά τη διευκόλυνση έναρξης επιχειρηματικής δράσης με το κόστος διαδικασιών να είναι σχεδόν 5 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Στην ομιλία του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου, αφού χαρακτήρισε ζοφερή την κατάσταση σε ό,τι αφορά στη γραφειοκρατία, αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Ευ. Καλούσης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για εντονότερη συνεργασία με το λιανεμπόριο, ανάγοντας σε κορυφαίο θέμα για τον κλάδο την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων.

Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών κατέχει κυρίαρχη θέση στην ελληνική μεταποίηση καλύπτοντας το 25% του κύκλου εργασιών, το 25% των συνολικών κεφαλαίων, απασχολώντας πάνω από το 22% των εργαζομένων του τομέα. Περικλείει στους κόλπους του 1.400 επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 76,5% είναι μικρές επιχειρήσεις πλην όμως η συμμετοχή του στο συνολικό κύκλο εργασιών και στα συνολικά καθαρά αποτελέσματα είναι μόλις 22% και 7% αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή