Κόμβος φυσικού αερίου η χώρα μας για τη Shell

Κόμβος φυσικού αερίου η χώρα μας για τη Shell

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγικό ενδιαφέρον έχει για τον πολυεθνικό πετρελαϊκό όμιλο της Shell η Ελλάδα. H εταιρεία, που το 2007 κλείνει 80 χρόνια δραστηριότητας στη χώρα μας στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών, αναμένει την ολοκλήρωση των ενεργειακών διεθνών διασυνδέσεων για την αξιοποίησή τους και ήδη διερευνά δυνατότητες δραστηριοποίησης στον τομέα του χονδρεμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το ενδιαφέρον της πολυεθνικής μετέφερε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Shell Ελλάς κ. Πάνος Ξυνής. H μητρική εταιρεία βλέπει την Ελλάδα ως κόμβο ενεργειακό για τη μεταφορά φυσικού αερίου, τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε το ενδιαφέρον της για την αξιοποίηση του αγωγού Ελλάδας – Τουρκίας – Ιταλίας, όταν ολοκληρωθεί. Με αυτό το ενδιαφέρον συνέδεσε ο κ. Ξυνής και τη δραστηριοποίηση της Shell στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου στον τομέα της διανομής το 2001.

Με την κίνηση αυτή η Shell θέλησε να δηλώσει κυρίως την παρουσία της στην Ελλάδα, «ως κόμβο μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών», τόνισε χαρακτηριστικά. O πολυεθνικός όμιλος, ο οποίος κατέχει θέση λίντερ στη διεθνή αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, διερευνά επίσης τις δυνατότητες για δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ως προμηθευτής με το νέο πλαίσιο για την απελευθέρωση.

Ο κ. Ξυνής εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου στην Αττική, την οποία αναπτύσσει η Shell από κοινού με την αμερικανική εταιρεία Cinergy μέσω της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής (ΕΠΑ Αττικής). Πρόκειται για την εταιρεία που βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας λόγω της αδυναμίας της να καλύψει τα συμβόλαια που είχε υπογράψει με καταναλωτές για την παροχή αερίου. O κ. Ξυνής παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανάπτυξη των έργων, αποφεύγοντας ωστόσο να αποδώσει ευθύνες. Διαβεβαίωσε περί του ενδιαφέροντος της Shell για την αγορά της Αττικής, ενώ κοινοποίησε το προκαταρκτικό ενδιαφέρον του ομίλου, για τις νέες εταιρείες παροχής αερίου.

Σε ό,τι αφορά την αγορά των πετρελαιοειδών, ο κ. Ξυνής σημείωσε την ανάγκη εξυγίανσης υπογραμμίζοντας ότι πρωτίστως οι σχετικές αποφάσεις αφορούν την πολιτεία. Επικρότησε την τακτική της δημόσιας διαβούλευσης του εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά πετρελαιοειδών και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το τελικό Πόρισμα που αναμένεται στις 4 Ιανουαρίου θα θέσει τις βάσεις για την εξυγίανση της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή