O ΔΗΚΤΗΣ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραπεζικό ραντεβού κλείνουν η Πειραιώς και η Κύπρου

Η μεγάλη ώρα του ναι ή του όχι πλησιάζει. Ο λόγος για την πολυσυζητημένη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και Τράπεζας Κύπρου. Χθες, στελέχη της εγχώριας τράπεζας επιβεβαίωσαν ότι η διοίκηση απέστειλε επιστολή με την οποία ζητείται συνάντηση κορυφής με τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας. Οπως μαθαίνουμε, κατά την αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου θα συζητηθεί η επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς και θα οριστεί το κρίσιμο ραντεβού. Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον της Πειραιώς είναι δεδηλωμένο, ενώ κορυφαία στελέχη της κυπριακής τράπεζας έχουν δηλώσει ότι θα εξεταστεί οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας που δημιουργεί πρόσθετη αξία για τους μετόχους. Ωστόσο, το τι δημιουργεί ή όχι αξία στον μέτοχο είναι ζήτημα εξαιρετικά σχετικό και υποκειμενικό.

Οπου υπάρχει καπνός…

Συνέχεια σεναρίων με επίκεντρο την τράπεζα Πειραιώς, η οποία φέρεται να έχει συμφωνήσει την εξαγορά του 30% της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη. Αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαιώνει τη συμφωνία και εκπρόσωποί τους κάνουν λόγο για προϊοντική και μόνο συνεργασία, οι πληροφορίες εμφανίζονται ασφαλείς και μάλιστα κάνουν λόγο για ιδιαίτερα ελκυστική τιμή, ανεβάζοντας το τίμημα στα 3 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι και χθες η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης, την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας ελέγχουν τρία πρόσωπα, με βασικότερο τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Γεωργακόπουλο, συνέχισε την ανοδική της τάση, κλείνοντας πάνω κατά 14,41% στα 2,54 ευρώ ανά μετοχή.

Αναμένεται καταπέλτης

Πυρετωδώς δουλεύουν τα αρμόδια τμήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έκδοση της εισήγησης για την αγορά του γάλακτος προκειμένου να τηρηθεί η νέα προθεσμία που έθεσε ο πρόεδρος της Αρχής κ. Σπ. Ζησιμόπουλος. Εως την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, αναμένονται τα μαντάτα, που μάντεις δεν είμαστε, κληρονομικό χάρισμα δεν έχουμε, αλλά αν κρίνουμε από την ανησυχία που επικρατεί ακόμη και σε κατώτερα στελέχη εταιρειών, δεν θα είναι ευχάριστα…

Η ποιότητα των επιχειρημάτων

«Η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων είναι μη διαπραγματεύσιμη και για τον λόγο αυτό ενήργησε (σ.σ.: η εταιρεία) άμεσα και αποτελεσματικά προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη διευθέτηση του ζητήματος». Ποιος τα λέει αυτά; H Elbisco στην επίσημη ανακοίνωσή της για το θέμα που ανέκυψε με τα κέικ που παρασκεύασε με ληγμένο γάλα… Το γιατί χρησιμοποίησε ληγμένο γάλα δεν μπαίνει στον κόπο να μας το εξηγήσει. Ακόμη και εάν είναι εντελώς ακίνδυνο για την υγεία, το απαγορεύει η νομοθεσία, την οποία οφείλει να τηρεί. Κατά τα λοιπά, «η ποιότητα είναι μη διαπραγματεύσιμη»…

Με επιμονή στην αυτονομία

Ο στόχος του 5% της ελληνικής αγοράς παραμένει ο πρωταρχικός για τη Citibank στην Ελλάδα. Αυτό επαναβεβαιώθηκε πριν από λίγο από στελέχη της τράπεζας στο περιθώριο συνάντησης με δημοσιογράφους. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, έως το 2008 το δίκτυο των καταστημάτων της τράπεζας θα φτάσει στα 100, διευκρινίστηκε. Από το εδώ επιτελείο της Citibank σημειώθηκε επίσης ότι παραμένει δύσκολη η προοπτική εξαγοράς τράπεζας στην Ελλάδα και γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αυτόνομη ανάπτυξη. Ως λόγος της μη εξαγοράς προβάλλεται κυρίως το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς. Κατά τα άλλα, και η Citibank δεν αποκλείει νέα μικρή άνοδο επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο του 2007, ενώ δεν γίνονται προς το παρόν εκτιμήσεις για το πού θα διαμορφωθεί η ισοτιμία δολαρίου – ευρώ λόγω της ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά συναλλάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή