Σεβάστηκαν τα κεφάλαια και πέτυχαν

Σεβάστηκαν τα κεφάλαια και πέτυχαν

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μονόδρομος για την επιβίωση πολλών βιομηχανικών επιχειρήσεων προβάλλεται τα τελευταία χρόνια η υιοθέτηση στρατηγικής εξάπλωσης εκτός των συνόρων, γεγονός που έχει οδηγήσει στην επένδυση σημαντικών κεφαλαίων σε αγορές του εξωτερικού. Οι κινήσεις αυτές άλλοτε οδήγησαν στην αποκόμιση μεγάλων εσόδων και κερδών και άλλες φορές αποτέλεσαν τη βασική παράμετρο για τον μαρασμό ενός ομίλου ή ακόμη και για το κλείσιμό του. Στη Σοφοκλέους υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που από πολύ νωρίς εξαπλώθηκαν με θυγατρικές τους σε άλλες χώρες, εκμεταλλευόμενες κυρίως τη μεγάλη εξάπλωση των ελληνικών τραπεζών αλλά και τη διεθνοποίηση της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα μεγάλων τέτοιων ομίλων είναι ο ΟΤΕ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο Τιτάνας, η Frigoglass, ο Μαΐλλης, ο Γερμανός, ο Ιντραλότ, η Folli Follie, η Νεοχημική, η S&B, η Σαράντης και πολλές ακόμα οι οποίες εξαπλώθηκαν στο εξωτερικό και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών τους προέρχεται από τις ξένες αγορές. Από την άλλη μεριά κάποιες άλλες εταιρείες προχώρησαν σε ενέργειες που πολλές φορές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς στρατηγική, με αποτέλεσμα σήμερα όχι μόνο να μετρούν απώλειες αλλά κάποιες να έχουν τεθεί και υπό εκκαθάριση. Από το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών, εκείνες οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι μεσαίου μεγέθους, η εικόνα των οποίων δεν έχει καμία σχέση με αυτή πριν από μία δεκαετία. Μάλιστα οι εταιρείες αυτές δείχνουν ότι υπάρχουν και «αξιοπρεπείς» εισηγμένες, οι οποίες σεβάστηκαν με το παραπάνω τα κεφάλαια που άντλησαν από το Χ.Α.

Frigoglass

Από τις πλέον επιτυχημένες στρατηγικές εξάπλωσης ήταν αυτή που ακολούθησε την τελευταία δεκαετία ο όμιλος Frigoglass, μια εταιρεία η οποία ξεκίνησε από ένα εργοστάσιο στην Κάτω Αχαΐα και ήταν θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Εμφιαλώσεως και σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ψυγείων για επαγγελματική χρήση, συνεργαζόμενη όχι μόνο με την Coca Cola, αλλά με τους μεγαλύτερους παραγωγούς αναψυκτικών, χυμών, μπίρας κ.λπ. διεθνώς. Συγκεκριμένα η εταιρεία στα δέκα χρόνια που λειτουργεί ως ανεξάρτητη και όχι ως θυγατρική της Coca Cola 3Ε, έχει δημιουργήσει παραγωγικές εγκαταστάσεις σε 10 χώρες, εμπορικές θυγατρικές σε άλλες πέντε και συνολικά παρουσία σε 100 περίπου κράτη.

Μαΐλλης

Πριν από δέκα περίπου χρόνια η εταιρεία Μαΐλλης ήταν μια μεσαίου μεγέθους βιομηχανία υλικών συσκευασίας, εισηγμένη στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. και με τζίρο της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Σήμερα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μεγάλο όμιλο με παραγωγικές μονάδες για υλικά συσκευασίας σε Ελλάδα, Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, ΗΠΑ και Καναδά. Ο όμιλος έχει επίσης εμπορικές μονάδες σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία, Σουηδία, Καναδά και ΗΠΑ. Ο συνολικός της τζίρος ξεπερνά τα 360 εκατ. ευρώ.

Χημικές-Καλλυντικά

Κλάδος με έντονη εξωστρέφεια και σημαντικές επιδόσεις κυρίως στις αγορές της Ευρώπης, είναι των πλαστικών και χημικών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι εταιρείες Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης και η Νεοχημική.

Συγκεκριμένα, τα Πλαστικά Θράκης πριν από έξι χρόνια εξαγόρασαν την σκωτσέζικη εταιρεία Don & Low, μέσω της οποία μεγεθύνθηκε ο όμιλος. Σήμερα διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις σε 5 χώρες (Ελλάδα, Σκωτία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία), εμπορικές εταιρείες σε 4 χώρες (Ιρλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Σερβία) και ένα δίκτυο πωλήσεων σε περισσότερες από 50 χώρες – Ευρώπη, Β. Αμερική, Ιαπωνία, Αυστραλία.

Η Πλαστικά Κρήτης πρόσφατα ανακοίνωσε την εξαγορά εγκαταστάσεων στη Γαλλία, όπου θα ιδρύσει μία ακόμη θυγατρική. Η εταιρεία είναι από τις λίγες ελληνικές με παραγωγική δραστηριότητα στην Κίνα.

Η Νεοχημική επίσης είναι από τις εταιρείες που μέσα σε μια πενταετία πολλαπλασίασε τα μεγέθη της, καθώς αγοράζοντας εταιρείες στα Βαλκάνια έχει κατορθώσει να προσθέτει τζίρους, αυξάνοντας τα τελευταία χρόνια κατά 50% τις πωλήσεις της κάθε χρόνο.

Εντονη εξωστρέφεια έχει και η εταιρεία Σαράντης των δέκα θυγατρικών στο εξωτερικό, με σημαντικότερη την Pack Plast στην Πολωνία.

Αlumil

Από τις εταιρείες με έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό είναι και η εταιρεία Alumil, η οποία μάλιστα έχει βραβευτεί και για τις σημαντικές επενδύσεις της.

Οι αποτυχημένες προσπάθειες

Πέρα από τις παραπάνω ενδεικτικές περιπτώσεις επιτυχημένων κινήσεων στο εξωτερικό, υπήρξαν και εκείνες που τελικά δεν απέδωσαν. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΕΤΜΑ, η οποία προσέβλεπε στην καλύτερη λειτουργία της αν μετέφερε την παραγωγή της σε εταιρείες που ίδρυσε στην Κίνα, τελικά φαίνεται να μην επιτυγχάνει τον στόχο της. Από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρείας που τελικά δεν κατόρθωσε να κάνει το μεγάλο βήμα στο εξωτερικό ήταν και η εταιρεία Χατζηιωάννου με την ανάπτυξη των καταστημάτων Virgin στις αγορές της Αγγλίας. Τελικά αναγκάστηκε να κλείσει τα καταστήματα που είχε ανοίξει και να επιβαρυνθεί με κόστος 20 εκατ. ευρώ περίπου. Η εταιρεία Πετζετάκις επίσης, αν και ήταν από τις πρώτες εταιρείες που είχε επεκταθεί στο εξωτερικό, τελικά αναγκάζεται να αποεπενδύει από τις ξένες αγορές, ενώ μια θυγατρική της που ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Καναδά τελικά την επιβάρυνε σημαντικά. Μια ακόμη περίπτωση μικρής εταιρείας η οποία έδειχνε να παρουσιάζει προοπτικές ήταν και η Προμότα, η οποία λόγω SARS αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κίνα, πουλώντας την εκεί θυγατρική της, ενώ πριν από ένα χρόνο αναγκάστηκε να πουλήσει και τη θυγατρική της στη Βουλγαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή