Στα ύψη οι μετοχές Πειραιώς και Κύπρου εν αναμονή εξελίξεων

Στα ύψη οι μετοχές Πειραιώς και Κύπρου εν αναμονή εξελίξεων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της δημοσιοποίησης της πρότασης συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς προς την Τράπεζα Κύπρου οι μετοχές των δυο τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυο μετοχές βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα τιμών των τελευταίων ετών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στη μετοχή της κυπριακής τράπεζας καθώς μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Marfin κ. Α. Βγενόπουλου για την κατάθεση και άλλης ανταγωνιστικής προσφοράς, οι προσδοκίες της αγοράς ενισχύθηκαν.

Χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη επανέλαβε τη θέση του για την συμπληρωματικότητα Πειραιώς – Κύπρου και τα μεγάλα οφέλη που δημιουργούνται και για τις δυο πλευρές από τη συνένωση των δυνάμεων των δυο τραπεζών. Από την πλευρά της η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου σε ανακοίνωσή της υπογράμμισε την ισχυρή κερδοφορία, την εύρωστη κεφαλαιακή βάση, την κυρίαρχη θέση της στην κυπριακή αγορά καθώς και την αναπτυσσόμενη παρουσία της στην ελληνική αγορά. Παράλληλα τόνισε ότι «θα εξετάσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη και πλήρη πρόταση με αποκλειστικό πάντα γνώμονα τα συμφέροντα του συνόλου των μετόχων καθώς και του προσωπικού, των πελατών της και της Κυπριακής οικονομίας γενικότερα».

Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να γνωστοποιήσει την πρόταση – προσφορά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στελέχη τραπεζών θεωρούν πιθανή την εμπλοκή εγχωρίων τραπεζών όπως η Alpha Bank ή η EFG Eurobank δεδομένου ότι το μέγεθος της Τράπεζας Κύπρου αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων στoν κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνένωση Πειραιώς – Κύπρου δημιουργεί μια τράπεζα με ενεργητικό που προσεγγίζει τα 55 δισ. ευρώ ξεπερνώντας της EFG Eurobank (50 δισ. ευρώ) όσο και την Alpha Bank (48 δισ. ευρώ).

Σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς για το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα είναι η UBS ενώ η πρόταση, για λογαριασμό της κυπριακής τράπεζας, θα μπει στο μικροσκόπιο της JP Morgan. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει περίπου το 8% της Τράπεζας Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή