Επανελέγχονται 34 εισηγμένες από το υπουργείο Οικονομικών

Επανελέγχονται 34 εισηγμένες από το υπουργείο Οικονομικών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ορκωτών ελεγκτών για την ποιότητα των ελέγχων που πραγματοποίησαν στους ισολογισμούς των 34 εισηγμένων οι οποίες επελέγησαν τυχαία από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Φεβρουάριο τελειώνουν οι έλεγχοι

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει ο έλεγχος σε μεγάλες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών που έχουν και τα πληρέστερα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και στη συνέχεια ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στις υπόλοιπες εισηγμένες επιχειρήσεις. Να σημειώσουμε ότι το δείγμα των 34 επιχειρήσεων, που επελέγησαν τυχαία από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου, αφορά το 10,39% των εισηγμένων επιχειρήσεων από τις 327 εταιρείες που αποτελούν το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων που διαπραγματεύονται σήμερα οι μετοχές τους στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ορισμένες από της εισηγμένες είτε βρίσκονται σε αναζήτηση βιώσιμης λύσης (Ράδιο Κορασίδης) είτε έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (Προμότα Ελλάς). Ακόμη, στην περίπτωση της Τραπέζης της Ελλάδος, ο έλεγχος καθίσταται μάλλον δυσαρμονικός σε σύγκριση με τους άλλους ελέγχους, καθώς η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη εποπτική αρχή που έχει την ευθύνη του τραπεζικού κλάδου.

Οι 34 εισηγμένες είναι οι εξής: Τράπεζα της Ελλάδος, Εmporiki Bank, Εθνική Ασφαλιστική, Αιολική ΑΕΕΧ, Καζίνο Πόρτο Καρράς, Λανακάμ, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν, S&B, Καλπίνης-Σίμος, Ρόκας, Elbisco, Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος, Αλυσίδα, Εμπορικός Δεσμός, Ιπποτούρ, Τασόγλου, Εκτέρ, Ιμπέριο, Ράδιο Κορασίδης, Μινωικές Γραμμές, Mevaco, ΕΥΔΑΠ, Βογιατζόγλου, Αγροτική τράπεζα, Προμότα Ελλάς, Compucon, Centric, Fashion Box, Κλουκίνας-Λάππας, Ελινοϊλ, Δέλτα Project, Global Επενδυτικά Κεφάλαια και Μοτοδυναμική.

Οι εισηγμένες επιχειρήσεις επελέγησαν τυχαία και ύστερα από κλήρωση, προκειμένου να ελεγχθούν ως προς την ποιότητα των ελέγχων που διεξάγουν οι ορκωτοί ελεγκτές. Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της επιχείρησης και χρειάζεται η συνδρομή ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου σε συνεργασία με τους ορκωτούς ελεγκτές για να παρουσιαστεί η «ακτινογραφία» της επιχείρησης. Κάθε οικονομικό έτος θα επιλέγεται ένα τυχαίο δείγμα του 10,39% για το σύνολο των εισηγμένων στη Σοφοκλέους.

Οι μέτοχοι των εισηγμένων θα πρέπει να δίνουν πλέον σημαντικό βάρος στα μετά φόρων κέρδη της εταιρείας, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι τα κεφάλαια που μένουν στα ταμεία της εταιρείας μετά τους φόρους.

Περάσαμε την εποχή του «τσελεμεντέ»

Επίσης είναι πασιφανές ότι περάσαμε από την εποχή του «τσελεμεντέ», που ήταν το γενικό λογιστικό σχέδιο, στην εποχή του αυστηρού ελέγχου, όπου η παραμικρή γκρίζα εικόνα θα επιφέρει συνέπειες.

Οπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις άλλες αγορές της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή