Με χρονοχρέωση οι νέοι μετρητές της ΔΕΗ

Με χρονοχρέωση οι νέοι μετρητές της ΔΕΗ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα σελίδα στην καταμέτρηση και τιμολόγηση των καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος ανοίγει η ΔΕΗ με την εγκατάσταση συστήματος τηλεμέτρησης. Πρόκειται για μετρητές νέας τεχνολογίας (AMR) με δυνατότητα χρονοχρέωσης σε τρεις χωριστές ζώνες κατανάλωσης. H τεχνολογία αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις εξορθολογισμού των τιμολογίων της ΔΕΗ, αλλά και προϋποθέσεις για εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης ζήτησης από πλευράς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε περιόδους αιχμής της ζήτησης.

Στρέβλωση

Τα υφιστάμενα συστήματα μετρήσεων της ΔΕΗ προσφέρουν ενιαία χρέωση για όλο το 24ωρο, ενώ για τη μοναδική ζώνη μειωμένης τιμολόγησης (νυχτερινό ρεύμα) τοποθετείται δεύτερος μετρητής. H έλλειψη της δυνατότητας χρονοχρέωσης προκαλεί στρέβλωση στην τιμολόγηση, αφού το κόστος είναι ενιαίο τόσο για τις καταναλώσεις σε ώρες αιχμής όσο και στις καταναλώσεις σε ώρες μη αιχμής. H νέα τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν μέτρα διαχείρισης της ζήτησης και στις οικιακές καταναλώσεις αντίστοιχα με αυτά που ίσχυσαν πέρυσι για τις καταναλώσεις μέσης τάσης, καθιερώνοντας «μπόνους» για τους καταναλωτές που περιορίζουν την ζήτηση όταν αυτό απαιτείται και «πέναλτι» για τους καταναλωτές που δεν θα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για μείωση της ζήτησης. H ΔΕΗ έχει ήδη αντικαταστήσει τους μετρητές των μεγάλων πελατών της (περίπου 8.000 καταναλωτές μέσης τάσης) με ηλεκτρονικούς με δυνατότητα τηλεμέτρησης από τις αρχές του 2005, ενώ μέσα στο 2007 αναμένεται να αντικατασταθούν οι μετρητές στο σύνολο των καταναλωτών μέσης τάσης. Οπως ανακοινώθηκε χθες, η ΔΕΗ στοχεύει στην αντικατάσταση των μετρητών στο σύνολο των πελατών της που αριθμούν τα 7,1 εκατομμύρια. Σε πρώτη φάση εφαρμόζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στους καταναλωτές χαμηλής τάσης (οικιακοί) στις περιοχές Βριλησίων και Μελισσίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση παλαιών μετρητών με νέους 30.000 πελατών χαμηλής τάσης, που θα υλοποιηθεί χωρίς καμία επιβάρυνση από τους καταναλωτές. Οι δαπάνες για την αντικατάσταση των μετρητών θα συγχρηματοδοτηθούν, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, από το Γ΄ ΚΠΣ.

ΑΜΡ

«Η Τηλεμέτρηση- Τηλεδιαχείριση των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας ή AMP (Automatic Meter Reading), όπως είναι γνωστή διεθνώς, παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές και πλεονεκτήματα και γι’ αυτό έχει απασχολήσει και απασχολεί σοβαρά όλες τις Επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού» τονίζει η ΔΕΗ στη σχετική ανακοίνωσή της. Ιδιαίτερα, σημειώνει σε συνθήκες ανταγωνισμού, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία AMR είναι πολλά τόσο για τις επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού, όσο και για τους πελάτες καταναλωτές. H νέα αυτή τεχνολογία αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία εν όψει και της επικείμενης πλήρους απελευθέρωσης μέσα στο 2007 της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες – μέλη της E. Ε.

Πλεονεκτήματα

-Ακριβής τιμολόγηση χωρίς την έκδοση «ΕΝΑΝΤΙ» λογαριασμών.

– Δυνατότητα παροχής εναλλακτικών τιμολογίων μειωμένου κόστους, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που εμφανίζει η κατανάλωση των μεγάλων ομάδων καταναλωτών.

Αμεση πληροφόρηση των πελατών με στοιχεία της κατανάλωσής τους.

– Μειωμένο κόστος καταμέτρησης για την Επιχείρηση.

– Εξαγωγή συμπερασμάτων χρήσιμων τόσο για την Επιχείρηση όσο και για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη χάραξη και υλοποίηση των πολιτικών στο Απελευθερωμένο Περιβάλλον της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

– Μείωση του λειτουργικού κόστους.

– Ελεγχος της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή