Διετής συλλογική σύμβαση στις Τράπεζες

Διετής συλλογική σύμβαση στις Τράπεζες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διετούς διάρκειας, συμφώνησαν χθες τράπεζες και OTOE, βάζοντας τέλος σε μία από τις πιο δύσκολες συλλογικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων χρόνων. Με τη χθεσινή συμφωνία επέρχεται ανακωχή στην έντονη αντιπαράθεση τραπεζών – OTOE που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, με αιχμή αρχικώς το ασφαλιστικό και στη συνέχεια το ωράριο των ειδικών καταστημάτων. Για την επίτευξη της συμφωνίας έγιναν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. H σύμβαση προβλέπει ισόποσες αυξήσεις στους μισθούς, θέτει το πλαίσιο για τη ρύθμιση του ωραρίου στις βάρδιες των ειδικών υπηρεσιών και νομιμοποιεί την απογευματινή και Σαββατιάτικη λειτουργία με εκούσια συμμετοχή του προσωπικού, το οποίο θα λάβει πρόσθετη αμοιβή. Επίσης, ενδυναμώνει και τον ρόλο των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Αναφορικά με το μισθολογικό σκέλος, συμφωνήθηκε σε κάθε κλιμάκιο του ενιαίου μισθολογίου αύξηση 44 ευρώ από 1.1.2006 και 47 ευρώ από 1.1.2007. Επίσης, αυξάνονται κατά 5% για το 2006 και κατά 5% για το 2007 τα επιδόματα βρεφονηπιακού σταθμού, τοκετού και κατασκήνωσης, ενώ το χορηγούμενο ποσό για τα στεγαστικά δάνεια καθορίζεται σε 150.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο εργαζόμενο, από 100.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.

Το ωράριο των ειδικών υπηρεσιών (μηχανογράφηση, Dealing Room), οι βάρδιες και το ειδικό επιμίσθιο θα ρυθμιστούν με επιχειρησιακή συμφωνία στην οποία από την πλευρά των εργαζομένων θα συμβληθεί το αντιπροσωπευτικότερο σωματείο.

Επίσης, καθορίζεται η λειτουργία με βάρδιες, απογεύματα και Σάββατα συγκεκριμένου αριθμού ειδικών καταστημάτων ανάλογα με το μέγεθος του δικτύου που διαθέτει κάθε όμιλος. Οι τράπεζες που διαθέτουν πάνω από 150 καταστήματα θα λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο 10 καταστήματα, οι τράπεζες με δίκτυο από 30 έως 150 καταστήματα δύνανται να λειτουργούν έως 5 ειδικά καταστήματα, ενώ ο αριθμός μειώνεται σε 5 για τις τράπεζες με δίκτυο έως 30 καταστήματα.

Για τους όρους της (εκούσιας) απασχόλησης των εργαζομένων, τα απογεύματα και τα Σάββατα θα συναφθούν επιχειρησιακές συμβάσεις. Ωστόσο, καθορίστηκε ότι το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας για όλους όσοι εργάζονται και τα Σάββατα, εκτός συμβατικού ωραρίου, θα είναι 35ωρο.

Η συμφωνία της OTOE με τους εκπροσώπους των τραπεζών θα επικυρωθεί αύριο από το Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η OTOE εξαίρει «την καθοριστική συμβολή και του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλου» για τη συμφωνία. O πρόεδρος της τραπεζοϋπαλληλικής οργάνωσης κ. Στ. Κούκος δήλωσε ικανοποιημένος διότι διασφαλίστηκε ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. «H διετής κλαδική σύμβαση θεωρείται ιδιαίτερα θετική για τον κλάδο και δίδει νέα προοπτική στις διεκδικήσεις του, στις δεδομένες συνθήκες στις οποίες κυριαρχεί η εργοδοτική αυθαιρεσία που ενθαρρύνεται από την κυβερνητική πολιτική», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή