O ΔΗΚΤΗΣ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύπρου: Προτάσεις από Πειραιώς και εύσημα από την UΒS

Παράταση λίγων ωρών έχουμε στην υπόθεση Πειραιώς – Κύπρου. Τελικά η πρόταση – πλαίσιο συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς προς την Τράπεζα Κύπρου θα κατατεθεί σήμερα αντί για χθες που αναμένονταν. Στέλεχος της εγχώριας τράπεζας θα μεταβεί στη μεγαλόνησο προκειμένου να παραδώσει με επισημότητα τον επτασφράγιστο φάκελο που θα περιέχει την πρόταση. Την δημοσιοποίηση των λεπτομερειών της πρότασης αναμένουν με αγωνία και οι επενδυτές. Εν τω μεταξύ η UBS σε πρόσφατη έκθεσή της περιλαμβάνει την Τράπεζα Κύπρου μεταξύ των 10 κορυφαίων επιλογών της για τον τραπεζικό κλάδο! Τη χρυσή δεκάδα των τραπεζικών μετοχών που συστήνει η UBS για το 2007 συμπληρώνουν οι μετοχές των Goldman Sachs, BNP Paribas, Barclays, UniCredit, Sumitomo Mitsui Financial Group, Commerzbank, Macquire Bank, Sberbank και Unibanco.

Προϋπολογισμοί για το θεαθήναι

Τι νόημα έχει να καταρτίζεται κάθε χρόνο προϋπολογισμός και κυρίως γιατί να τους δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία; Αφού στην πράξη δεν τηρούνται. Αλλα προβλέπονται και άλλα πραγματοποιούνται. Τουλάχιστον αυτό έχει συμβεί τα τελευταία 23 χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank. Για παράδειγμα, στο διάστημα 1982-2005 και με εξαίρεση το έτος 1999, κάθε χρόνο το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης αποδεικνύεται μεγαλύτερο από το προϋπολογισθέν, με μέσο όρο απόκλισης 6,3% του συνολικού μεγέθους του προϋπολογισμού εσόδων και δαπανών. Στον Τακτικό Προϋπολογισμό, τα έσοδα υπερεκτιμούνται και οι δαπάνες υποεκτιμούνται, με αποτέλεσμα οι αποκλίσεις των δύο επιμέρους μεγεθών να δρουν αθροιστικά στη συνολική απόκλιση του ελλείμματος. Επίσης, η απόκλιση στο έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης τη δεύτερη περίοδο 1994-2005 μειώθηκε στο μισό της πρώτης περιόδου 1982-1993, στο 3,9% από 8,2% του συνολικού προϋπολογισμού.

Οι υπεραξίες των θυγατρικών

Πλησιάζει το τέλος του χρόνου και όπως γίνεται παραδοσιακά τέτοιες μέρες, οι μεγάλοι όμιλοι αλλά και πολλοί επενδυτικοί οίκοι κάνουν τις κλασικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, τα γνωστά σε όλους «γυρίσματα» μετοχών. Ετσι είναι αξιοπρόσεκτές ως επενδυτικές επιλογές οι εισηγμένες θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες θα δώσουν σίγουρα κεφαλαιακά κέρδη στις μητρικές τους. Και από εισηγμένες θυγατρικές έχουμε αρκετές και αξιόλογες, σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

Στη διεύθυνση εκ περιτροπής!

Με εισήγηση του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρου Καπράλου, οι 3 γενικοί διευθυντές της ΕΧΑΕ θα αλλάζουν εκ περιτροπής (rotation) τις αρμοδιότητες μεταξύ τους, προκειμένου να γνωρίζουν όλες τις θέσεις και να βρίσκονται σε ετοιμότητα εν όψει και των ραγδαίων αλλαγών που κυοφορούνται διεθνώς. Ειδικότερα ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης αναλαμβάνει πλέον όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την εκκαθάριση και τον διακανονισμό των συναλλαγών, όλο δηλαδή το κύκλωμα του post trading, που θεωρείται εξαιρετικά νευραλγικό για τη μελλοντική στρατηγική της ΕΧΑΕ, ενώ διατηρεί στην ευθύνη του και όλο το μηχανογραφικό της Σοφοκλέους. Ο κ. Γκίκας Μάναλης αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Αγορών, που αφορούν τα μέλη και τις εισηγμένες εταιρείες του χρηματιστηρίου, ενώ ο κ. Κωνσταντόπουλος θα έχει υπό την ευθύνη του τις οικονομικές, διοικητικές και νομικές υπηρεσίες. Πρωτότυπο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή