Το «καρτέλ» του γάλακτος με ονόματα

Το «καρτέλ» του γάλακτος με ονόματα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικές από τις σημαντικότερες γαλακτοβιομηχανίες της εγχώριας αγοράς, γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) εμπλέκονται στις σοβαρές παραβάσεις του δικαίου περί ανταγωνισμού που διαπίστωσε στην έρευνά της η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 17 επιχειρήσεις που καλούνται ενώπιον της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση, είναι οι γαλακτοβιομηχανίες Vivartia, ΦΑΓΕ, Μεβγάλ, Ολυμπος, Nestle Ελλας, Ροδόπη, Κρι Κρι, Εβροφάρμα και ΣΕΡΓΑΛ, ο ΣΕΒΓΑΠ, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος, Αφοί Βερόπουλοι, Ατλάντικ, Μασούτης, I. & Σ. Σκλαβενίτης, Carrefour και ο οργανισμός αγορών ΕΛΟΜΑΣ. H θέση των περισσοτέρων γαλακτοβιομηχανιών που εμπλέκονται είναι ισχυρή στην αγορά και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι Vivartia, ΦΑΓΕ (πρόσφατα αποχώρησε από το παστεριωμένο γάλα), Ολυμπος και Μεβγάλ, ελέγχουν περίπου το 72% της αγοράς του φρέσκου γάλακτος, ενώ στο σύνολο της αγοράς γάλακτος οι Vivartia, ΦΑΓΕ, Μεβγάλ, Ολυμπος και Nestle Ελλάς διατηρούν από κοινού μερίδιο αγοράς της τάξης του 54%. Να σημειωθεί επίσης ότι η Nestle Ελλας δεν δραστηριοποιείται πλέον στο γάλα και η δραστηριότητά της αυτή έχει περιέλθει στη Vivartia.

H κοινοποίηση του πορίσματος προς τη γαλακτοβιομηχανία άρχισε χθες, ημέρα κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες παρέλαβαν τη σχετική εισήγηση οι εταιρείες Vivartia, Nestle Ελλάς και ΦΑΓΕ, ενώ σήμερα αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην Ολυμπος. H εισήγηση στο σύνολό της ξεπερνάει τις 300 σελίδες και κάθε μία από τις 17 εμπλεκόμενες επιχειρήσεις πρέπει να λάβει γνώση μόνο του τμήματος εκείνου που την αφορά. Μετά τις βιομηχανίες γάλακτος την εισήγηση θα παραλάβουν τα σούπερ μάρκετ που εμπλέκονται σε μία από τις τέσσερις παραβάσεις που έχει διαπιστώσει η Γενική Διεύθυνση. Σημειώνεται ότι η εισήγηση πρέπει να έχει παραδοθεί στους νομικούς συμβούλους των εταιρειών το αργότερο έως τις 8 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς, ένα μήνα δηλαδή πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας που έχει προσδιορισθεί για τις 8 φεβρουαρίου ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή