ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δάνειο ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την TIM Ελλάς

Μέρισμα 900 εκατ. ευρώ λαμβάνουν οι μέτοχοι της TIM Ελλάς, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης νέου δανείου ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ εξετάζεται η είσοδoς της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στο ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς να αποκλείεται η παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο επενδυτικά κεφάλαια -η αμερικανική Texas Pacific Group (TPG) και η βρετανική Apax Partners- που ελέγχουν την ΤΙΜ Ελλάς είχαν καταβάλει περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα (μέχρι τα δύο δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτηση της ΤΙΜ Ελλάς και της Q-Telecom) προήλθαν από δανεισμό.

Ο εκπρόσωπος της TPG κ. Φίλιππος Κωστελέτος δηλώνει στην «Κ» ότι η απόφαση για μέρισμα ελήφθη μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και με δεδομένο ότι επικρατεί εξαιρετικά θετικό κλίμα στις διεθνείς χρηματαγορές. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα πολύπλοκα χρηματοοικονομικά εργαλεία που εφαρμόζονται σε τέτοιου τύπου δάνεια δεν θέτουν σε κίνδυνο τις εταιρείες (όπως η ΤΙΜ Ελλάς, ο δανεισμός της οποίας βρίσκεται πλέον σε επίπεδα περί τα τρία δισ. ευρώ). Γι’ αυτόν τον λόγο η απόφαση για το νέο δάνειο ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της ΤΙΜ Ελλάς.

Κατά τον κ. Κωστελέτο, οι δύο επενδυτικοί οίκοι κίνησαν τη διαδικασία πώλησης της ΤΙΜ Ελλάς έπειτα από βροχή φημών και δηλώσεων από διάφορες πλευρές, οι οποίες εμφανίζονταν ως ενδιαφερόμενες. «Προκειμένου να σταματήσει η συγκεκριμένη φημολογία, προχωρήσαμε σε επίσημη διαδικασία πώλησης», δηλώνει ο εκπρόσωπος της TPG. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν τελικώς δεν ικανοποίησαν τους μετόχους της ΤΙΜ Ελλάς, οι οποίοι εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η εισαγωγή στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, περισσότερες από 38 εταιρείες που ελέγχονται από τους βασικούς μετόχους της ΤΙΜ Ελλάς, τα επενδυτικά κεφάλαια Texas Pacific Group και Apax Partners, καθώς και άλλους αντίστοιχους διεθνείς οίκους προχώρησαν φέτος σε δανεισμό ύψους 5,2 δισ. ευρώ μόνο και μόνο για να προσφέρουν μέρισμα, ποσό το οποίο εμφανίζεται αυξημένο κατά 25% σε σύγκριση με το 2005.

Μέσω των συγκεκριμένων δανείων, οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, όπως οι μέτοχοι της ΤΙΜ Ελλάς, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πίσω τα χρήματα που επένδυσαν, χωρίς να παραχωρήσουν τον έλεγχο των εταιρειών που απέκτησαν και να περιμένουν ευνοϊκότερες συνθήκες για την πώλησή τους.