Κατέρριψε το ρεκόρ 6,5 χρόνων το Χ.Α.

Κατέρριψε το ρεκόρ 6,5 χρόνων το Χ.Α.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αρωγή των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Σοφοκλέους ακριβώς τρεις συνεδριάσεις πριν από την εκπνοή του 2006 πραγματοποίησε για 4η φορά νέο υψηλό έτους αλλά και κατέρριψε το ρεκόρ των τελευταίων 6,5 χρόνων. Ο Γενικός Δείκτης στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναρριχήθηκε στις 4.395 μονάδες, επίπεδα που τα συνάντησε η αγορά για τελευταία φορά στις 15 Ιουνίου 2000.

H προτελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του 2006 χαρακτηρίστηκε από την επάνοδο των αγοραστών σε επιλεγμένους τίτλους του Ftse 20. Η αφύπνιση του ΟΠΑΠ, η διατήρηση σε υψηλά έτους του ΟΤΕ, το μπαράζ ανόδου της Alpha Bank και οι ικανοποιητικές αποδόσεις από Εθνική Τράπεζα και Βιοχάλκο ενίσχυσαν το ανοδικό κλίμα στη Σοφοκλέους.

Παράλληλα οι εγχώριοι επενδυτές συνέχισαν τις τοποθετήσεις σε μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Κυριότερο επιχειρηματικό γεγονός, το άδοξο τέλος στον επαπειλούμενο «γάμο» της Τράπεζας Πειραιώς με την Τράπεζα Κύπρου. Η Σοφοκλέους εισέρχεται στο κλείσιμο της τρέχουσας χρονιάς συμπληρώνοντας 3 σερί ανοδικές χρονιές και μάλιστα φέτος πάνω από 50 εισηγμένες κάλυψαν το χαμένο έδαφος μετά το 1999.

H χρηματιστηριακή αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον επόμενο μήνα όταν η κυβέρνηση θα φέρει σχετικό νομοσχέδιο περί διαφάνειας που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ημιεποπτευόμενης αγοράς. Είναι δεδομένο ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας μας.

Η δημιουργία μιας χρηματιστηριακής αγοράς η οποία δεν θα φέρει το σύνολο των χαρακτηριστικών της «οργανωμένης αγοράς» αλλά θα διακρίνεται από ελαστικότητα στις προϋποθέσεις εισαγωγής και θα έχει σημαντικά μικρότερο κόστος εισαγωγής και παραμονής στο χρηματιστήριο, αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού σχεδιασμού για την περαιτέρω ανάπτυξη του Χ.Α.

Η αγορά αυτή θα προσφέρει διέξοδο και δυνατότητα εξέλιξης στις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν καλές προοπτικές ανάπτυξης και αναζητούν εναλλακτική της τραπεζικής χρηματοδότηση.Θα δίνει κίνητρα πρωτογενούς εισαγωγής στο Χ.Α. μικρομεσαίων επιχειρήσεων και από τις βαλκανικές χώρες, ενισχύοντας έτσι τον ρόλο του Χ.Α. στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

Μία semi regulated αγορά στα πρότυπα των αντίστοιχων αλλοδαπών θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα του Χ.Α., διότι θα προσελκύσει εταιρείες οι οποίες, ελλείψει σχετικής πρόβλεψης στην ελληνική, καταφεύγουν στις αντίστοιχες αγορές του εξωτερικού, όπως στην AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, στη Mercato Unofficiale του Μιλάνου ή στην Alternext του Euronext

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή