Σημαντικές εξαγορές και αναδιαρθρώσεις στον κλάδο πλαστικών

Σημαντικές εξαγορές και αναδιαρθρώσεις στον κλάδο πλαστικών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές ήταν οι εξελίξεις, οι οποίες σημειώθηκαν κατά το έτος 2006 για τις εταιρείες του ευρύτερου κλάδου των χημικών-πλαστικών. Μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο εν λόγω κλάδος ήταν από τους πλέον δυναμικούς, με τις εισηγμένες που συμμετέχουν σε αυτόν να επιδίδονται σε σημαντικές κινήσεις εξαγορών, σε ιδρύσεις νέων θυγατρικών και σε αναδιαρθρώσεις, στη λειτουργική δομή και τη μετοχική σύνθεση.

Εταιρείες

Από τις πλέον δυναμικές εταιρείες όχι μόνο του κλάδου, αλλά και όλου του ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια η εταιρεία Νεοχημική. Μια εταιρεία, η οποία αναμένει για το 2007 κύκλος εργασιών μισού δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο όμιλος προχώρησε μέσα στο 2006 την εξασφάλιση σημαντικών εσόδων από την πώληση μετοχών της θυγατρικής Lamda Detergent, πλειοδοτώντας έτσι για την εξαγορά της σέρβικης εταιρείας Rafinerija, την εξαγορά της εταιρείας Ιντερκεμ, ενώ εξαγόρασε και τη βουλγάρικη Macro B. Ο όμιλος επίσης προχώρησε σε αναδιάρθρωση της δομής του απορροφώντας θυγατρικές.

Παραγωγικές επενδύσεις της τάξης των 21 εκατ. ευρώ ολοκληρώνει το 2007 η εταιρεία Πλαστικά Θράκης, η οποία μέσα στο 2006 εξαγόρασε της Pairis Pack, ενώ ταυτόχρονα απορρόφησε τη Θραπλάστ – Μεγάσσακοι. Επίσης, τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε από την εταιρεία η πρόθεσή της για την εξαγορά εμπορικής εταιρείας στις ΗΠΑ Επενδύσεις που στόχο είχαν την ενίσχυση της εξωστρέφειας της εταιρείας υλοποίησε η Πλαστικά Κρήτης, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε έναντι 500.000 ευρώ τα πάγια στοιχεία, τα σήματα και τα αποθέματα δύο μεγάλων γαλλικών εταιρειών των Polyane & Propene. Επίσης, μέσα στο 2006 η εταιρεία ίδρυσε θυγατρική στη Ρωσία, ενώ εξαγόρασε και τη ρωσική Stalker G.C. Στον ξενοδοχειακό κλάδο επεκτάθηκε πέρυσι η βιομηχανία πλαστικών Δάιος, εξαγοράζοντας την Hellas Holidays Hotels έναντι 4.5 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια προχώρησε και σε αύξηση κεφαλαίου τής εν λόγω εταιρείας κατά 15 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων 717 κλινών.

Σημαντικές κινήσεις, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία εξυγίανσης, μεθόδευσε κατά την προηγούμενη χρονιά και η εταιρεία Πετζέτακις. Ειδικότερα ο ελληνικός όμιλος προχώρησε στην προσύμφωνου για την πώληση του κλάδου σκληρών πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων του, έναντι συνολικού τιμήματος 60 εκατ. ευρώ στην ολλανδική εταιρεία Wavin. Επίσης, πριν από μερικές εβδομάδες ανακοινώθηκε και η πώληση της θυγατρικής εταιρείας στην Πορτογαλία στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Οσον αφορά την εταιρεία Eurodrip, η χρονιά που κλείνει ήταν μια περίοδος μετοχικής κυρίως αναδιάρθρωσης, μετά την εξαγορά της εταιρείας από τον όμιλο Global Finance το 2005. Συγκεκριμένα ο όμιλος Olayan απέκτησε έμμεση συμμετοχή στην εταιρεία μέσω της εξαγοράς του 13,3% της εταιρείας Aquanova International Holdings, η οποία με την σειρά της κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας. Επίσης, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εισήλθε και η εταιρεία Jain Europe Limited, ενώ τον Μάρτιο ιδρύθηκε και νέα θυγατρική στην Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή