Η απελευθέρωση της αγοράς ψωμιού δεν… ψήθηκε καλά

Η απελευθέρωση της αγοράς ψωμιού δεν… ψήθηκε καλά

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλοκάρει την απελευθέρωση της αγοράς του ψωμιού το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την αναμόρφωση της αρτοποιητικής νομοθεσίας. Σημείο αιχμής το bake off («θερμές γωνιές»), δηλαδή η ολοκλήρωση του ψησίματος ψωμιού μέσα από τα καταστήματα τροφίμων και η διάθεσή του στον καταναλωτή, θέμα για το οποίο μάλιστα η Ελλάδα καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Προφανώς, υπό το βάρος των πιέσεων των αρτοποιών οι οποίοι είναι φανατικοί πολέμιοι του bake off, καθώς πιστεύουν ότι θα υποστούν πλήγμα από τα καταστήματα τροφίμων, έστω κι αν ελέγχουν το 95% της διακίνησης ψωμιού, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν υπαναχώρησε αισθητά από την αρχική του θέση. Οι αρτοποιοί όμως και πάλι δεν δηλώνουν ευχαριστημένοι και κατηγορούν το Ανάπτυξης «για ρουσφέτι σε σούπερ μάρκετ και αρτοβιομηχάνους». Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοβιομηχανίας διά στόματος του προέδρου του κ. Μαυρομαρά, εκφράζει την αντίθεσή του σε εμπορικούς περιορισμούς και τις παρωχημένες αντιλήψεις περί αγοράς και τάσσεται υπέρ της προστασίας του καταναλωτή που έρχεται μέσα από την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Στην αρχική πρόταση που επεξεργάστηκε το Ανάπτυξης απαιτείτο χώρος για την εγκατάσταση του bake off τουλάχιστον 60 τ.μ. Τότε αρτοβιομηχανία και σούπερ μάρκετ είχαν υποστηρίξει ότι η προβλεπόμενη επιφάνεια καθιστά απαγορευτική σχεδόν για το 90% των καταστημάτων τροφίμων τη λειτουργία bake off, σημειώνοντας πως σε άλλες χώρες της E.E. δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς την επιφάνεια. Τώρα στο τελικό σχέδιο νόμου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα απαιτεί για τη λειτουργία του bake off ελάχιστο συνολικό χώρο 32 τ. μ. ενώ για τη διάθεση των προϊόντων άλλο ξεχωριστό χώρο περί τα 12 τ.μ. «Για δυναμικότητα κλιβάνου παραγωγής ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας μέχρι τρεις χιλιάδες (3.000) χιλιόγραμμα ανά εικοσιτετράωρο, οι επιμέρους χώροι περάτωσης έψησης απαιτείται να έχουν τις ακόλουθες ελάχιστες διαστάσεις: ο χώρος αποθήκευσης των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας οκτώ (8) τετραγωνικά μέτρα, ο χώρος προετοιμασίας των προϊόντων αυτών προς έψηση οκτώ (8) τετραγωνικά μέτρα, ο χώρος εκκλιβάνισης τέσσερα (4) τετραγωνικά μέτρα, ο χώρος επαναφοράς των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας, μετά την έψησή τους, στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος τέσσερα (4) τετραγωνικά μέτρα και ο χώρος συσκευασίας οκτώ (8) τετραγωνικά μέτρα». Ανάλογα με τη δυναμικότητα του κλιβάνου η επιφάνεια εγκατάστασης προσαυξάνεται κατά 20% ή 30%. Επιπλέον επιτρέπει τη διάθεση των προϊόντων «σε χώρο πλήρως διαχωρισμένο και ανεξάρτητο από τον χώρο αυτής με ελάχιστη επιφάνεια την οριζόμενη για το αμιγές πρατήριο άρτου». O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοβιομηχανίας επιφυλάχθηκε να σχολιάσει έως ότου λάβει πλήρη γνώση του σχεδίου νόμου, ωστόσο πάγια θέση του είναι ότι η ελεύθερη λειτουργία του bake off μπορεί να εξασφαλίσει 20% φθηνότερο ψωμί για τον καταναλωτή από τη σημερινή τιμή πώλησης των αρτοποιείων, ενώ θα αξιοποιηθούν οι επενδύσεις ύψους 51 εκατ. ευρώ -με ό,τι συνεπάγεται για την αύξηση των θέσεων εργασίας- που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1992 ώς σήμερα και εν πολλοίς παραμένουν ανενεργές. Επίσης είχε διατυπώσει την άποψη ότι οι αρτοποιοί δεν κινδυνεύουν από το άνοιγμα της αγοράς, αφού στην «καλύτερη περίπτωση η βιομηχανία θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς της την επόμενη πενταετία από 1,4% στο 5%».

Οι αρτοποιοί δεν είναι ούτε με αυτή την εκδοχή του νομοσχεδίου ικανοποιημένοι, καθώς όπως δήλωσε στην «K» ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Πειραιά κ. A. Χρήστου «πρέπει να ισχύσει στο bake off ό,τι ισχύει και για τα αρτοποιεία. Είναι ρουσφέτι στα σούπερ μάρκετ και τη βιομηχανία». O ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και για διάταξη του νομοσχεδίου που επιβάλει στις επιχειρήσεις αρτοποιίας να εφαρμόζουν το Σύστημα Διασφάλισης Υγιεινή Τροφίμων (HACCP). Στην προηγούμενη πρόταση ήταν τούτο να ισχύει σε όσες επεξεργάζονται περισσότερα απο 1.000 χιλιοστογραμμάρια αλεύρου ημερησίως.

Ολο το σχέδιο νόμου στο www.kathimerini.gr/ Links

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή