ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπλόκο στην απελευθέρωση του άρτου

Εμπόδια στην απελευθέρωση της αγοράς του ψωμιού βάζει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την αναμόρφωση της αρτοποιητικής νομοθεσίας. Σημείο αιχμής το bake off («θερμές γωνιές»), δηλαδή η ολοκλήρωση του ψησίματος ψωμιού μέσα από τα καταστήματα τροφίμων και η διάθεσή του στον καταναλωτή. Υπό το βάρος των πιέσεων των αρτοποιών οι οποίοι είναι φανατικοί πολέμιοι του bake off, καθώς πιστεύουν ότι θα υποστούν πλήγμα από τα καταστήματα τροφίμων, έστω κι αν ελέγχουν το 95% της διακίνησης ψωμιού, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν υπαναχώρησε αισθητά από την αρχική του θέση. Οι αρτοποιοί όμως και πάλι δεν δηλώνουν ευχαριστημένοι και κατηγορούν το Ανάπτυξης «για ρουσφέτι σε σούπερ μάρκετ και αρτοβιομηχάνους». Στο τελικό σχέδιο νόμου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα απαιτεί για τη λειτουργία του bake off ελάχιστο συνολικό χώρο 32 τ.μ. ενώ για τη διάθεση των προϊόντων άλλο ξεχωριστό χώρο περί τα 12 τ.μ. «Για δυναμικότητα κλιβάνου παραγωγής ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας μέχρι 3.000 χιλιόγραμμα ανά εικοσιτετράωρο, οι επιμέρους χώροι περάτωσης έψησης απαιτείται να έχουν τις ακόλουθες ελάχιστες διαστάσεις: ο χώρος αποθήκευσης των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας οκτώ τ.μ., ο χώρος προετοιμασίας των προϊόντων αυτών προς έψηση οκτώ τετραγωνικά μέτρα, ο χώρος εκκλιβάνισης τέσσερα τετραγωνικά μέτρα, ο χώρος επαναφοράς των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας, μετά την έψησή τους, στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος τέσσερα τετραγωνικά μέτρα και ο χώρος συσκευασίας οκτώ τετραγωνικά μέτρα». Ανάλογα με τη δυναμικότητα του κλιβάνου η επιφάνεια εγκατάστασης προσαυξάνεται κατά 20% ή 30%. Επιπλέον, επιτρέπει τη διάθεση των προϊόντων «σε χώρο πλήρως διαχωρισμένο και ανεξάρτητο από τον χώρο αυτής με ελάχιστη επιφάνεια την οριζόμενη για το αμιγές πρατήριο άρτου». O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοβιομηχανίας επιφυλάχθηκε να σχολιάσει έως ότου λάβει πλήρη γνώση του σχεδίου νόμου, ωστόσο πάγια θέση του είναι ότι η ελεύθερη λειτουργία του bake off μπορεί να εξασφαλίσει 20% φθηνότερο ψωμί για τον καταναλωτή από τη σημερινή τιμή πώλησης των αρτοποιείων.